Eşti aici

Forumul mass-media 2018: Diplomații străini sprijină eforturile presei independente din Moldova

29 Noiembrie 2018
1154 de afişări
 „E nevoie de susținut jurnalismul de calitate și presa independentă, ca fundament al democrației”, a declarat Harlem Desir, Reprezentantul pentru Libertatea Presei al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a participat la  Forumul Mass-media. Evenimentul se desfășoară astăzi și mâine  la Chișinău.

Aflat pentru prima oară în țara noastră, oficialul european s-a arătat impresionat de diversitatea mass-media din Moldova, dar a atras atenția că există probleme în domeniul audiovizualului, unde se atestă o concentrare mare de actori, în urma acestui fapt având de suferit pluralismul mediatic. În opinia înaltului oaspete, situația nu este prielnică pentru jurnaliști nu doar în Moldova, ci în întreaga lume, unde aceștia activează în condiții nesigure. În context, el a menționat necesitatea susținerii presei independente, accesului la informație și la publicitate.

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a amintit că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE conține prevederi clare cu privire la libertatea mass-media. „În relația sa cu Republica Moldova, Uniunea Europeană acordă prioritar importanță libertății mass-media și pluralismului, astfel încât cetățenii să aibă acces la informații obținute într-o manieră liberă și nerestrictivă”, a afirmat Peter Michalko. Excelența Sa a pledat, ca și la ediția precedentă a Forumului Mass-media, pentru sprijinirea de către autorități a presei scrise. Totodată, oficialul UE s-a referit la fenomenul concentrării proprietății mass-media în domeniul audiovizualului, fiind de părere că problemele din acest sector ar putea fi soluționate și prin intermediul fortificării Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

„Vom monitoriza în continuare cazurile de reprimare a jurnaliștilor sau limitarea inexplicabilă a libertății de exprimare și accesului la informație”, cu acest mesaj s-a adresat participanților la Forum noul Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck J. Hogan. Între altele, Excelența Sa a menționat provocările pe care le prezintă atât propaganda străină în Republica Moldova, cât și știrile false, produse pe interior. Diplomatul american le-a dat jurnaliștilor asigurări că ambasada va monitoriza în continuare libertatea de exprimare din Moldova, amintind în context și de ultimele cazuri de restricționare a accesului unor jurnaliști la evenimente publice.

Lucy Rebecca Joyce, ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a observat că „Din păcate, în anii recenți transparența în Moldova este în descreștere. Nu cred că este o coincidență că mass-media este monopolizată în mare măsură. Din aceste motive Guvernul Marii Britanii a susținut diferite inițiative în domeniul mass-media independente din Fondul de Bună Guvernare. Un alt aspect important este crearea mass-mediei puternice la nivel local și regional”, a afirmat Excelența Sa.

Forumul Mass-media din Moldova, ajuns la cea de-a patra ediție, își susține lucrările la Chișinău joi și vineri (29-30 noiembrie) la Chișinău. La eveniment participă, pe lângă jurnaliști și experți media, diplomați, oficiali europeni interesați de situația din media și de modul în care presa ar putea contribui la consolidarea proceselor democratice din țara noastră.

Forumul este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).