Eşti aici

A fost sau nu a fost „fake news”? CCA a respins interpelarea deputatei Inna Șupac cu privire la o știre difuzată de Publika TV

06 Decembrie 2018
1601 afişări
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au respins, cu șapte voturi pro și unul împotrivă, interpelarea deputatei comuniste Inna Șupac, care le-a solicitat să ia măsuri față de postul Publika TV și proprietarul acestuia, Vlad Plahotniuc, pentru difuzarea unei știri pe care o consideră falsă. Votul împotrivă este al membrei CCA Olga Guțuțui, care le-a adus colegilor săi mai multe argumente, precum că știrea a fost într-adevăr falsă.

În emisiunea Publika TV se relata despre presupusa amenințare cu moartea a angajaților Ambasadei și Consulatului Republicii Moldova de la Berlin, după expulzarea profesorilor turci din Moldova.

Membrii CCA au discutat cazul, după ce au audiat raportul de monitorizare în care și-a expus poziția și postul Publika TV. În cadrul monitorizării s-a constatat că, pe parcursul emisiunii, moderatoarea Rita Ursalovschi a intervenit de trei ori cu precizarea că  „Informația nu a fost confirmată, dar nici infirmată de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene”.

La fel, reprezentanții postului Publika TV susțin că știrea respectivă a fost de interes public, argumentând că au solicitat și opinia ambasadorului Republicii Moldova în Republica Federală Germania, Oleg Serebrian, care nu a exclus faptul că ar fi existat amenințări în adresa angajaților ambasadei, exprimate în special pe rețelele de socializare.

Membra Consiliului Olga Guțuțui, singura care a votat împotrivă, a adus argumente de ce consideră că știrea difuzată de PublikaTV  a fost totuși falsă. În opinia ei, „breaking news”-ul difuzat de Publika TV nu făcea trimitere la nicio sursă, iar reacția reacția Ambasadorului Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian a fost prezentată cu întârziere. De asemenea, Guțuțui a citat publicația „Ziarul de Gardă”, care a scris că poliția germană a infirmat informațiile cu privire la amenințări, iar Ambasada Germaniei în Republica Moldova a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care a dezmințit informația difuzată de Publika TV.

Cu toate acestea, majoritatea membrilor CCA au votat pentru respingerea solicitării deputatei Șupac.

Precizăm că, anterior, Inna Șupac a adresat o solicitare și către Ministerul de Externe și Integrare Europeană (MAIEI), cu privire la cele întâmplate la Ambasada Republicii Moldova din Berlin pe 7 septembrie. Ministrul Tudor Ulianovschi i-a răspuns că în acea zi au avut loc proteste, însă, potrivit informațiilor oferite de ambasadorul Oleg Serebrian, niciunul din colaboratorii misiunii și membrii familiilor lor nu au primit amenințări personale. „Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federală Germania, Oleg Serebrian, unilateral a luat decizia de a sista temporar, pe durata protestelor din ziua respectivă, activitatea misiunii diplomatice”, se menționează în răspunsul ministrului.