Eşti aici

„Amânarea nu este o opțiune”. Reprezentanta Consiliului Europei îndeamnă autoritățile din Moldova să adopte legile ce vizează publicitatea și accesul la informație

17 Decembrie 2018
916 afişări
Legislația cu privire la publicitate și accesul la informație „sunt părți importante ale legislației, care au fost amânate, dar amânarea nu este o opțiune. Nu puteți amâna viitorul”, a atras atenția reprezentanta Consiliului Europei în domeniul mass-mediei Silvia Grundmann în cadrul Conferinței de totalizare a Proiectului comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc pe 14 decembrie, la Chișinău, și a întrunit la aceeași masă de discuții reprezentanți ai UE, deputați și experți media.

Participanții la conferință au discutat despre rezultatele Grupului de lucru parlamentar pentru îmbunătățirea legislației media. Șefa Subdiviziunii mass-media și internet din cadrul Departamentului societăți informaționale al Direcției pentru societate informațională și acțiune împotriva criminalității a Consiliului Europei, Silvia Grundmann, a menționat importanța perfecționării cadrului legal în astfel de domenii cum sunt cel publicitar, accesul la informație și protecția datelor cu caracter personal. Oficialul european a amintit că aceste legi au fost amânate, și că amânarea nu este o opțiune.

„Considerând că ați lucrat mult până acum, cred că sunteți dispuși să continuați lucrul. Și da, vor fi încă multe discuții contradictorii, dar, până la urmă, veți merge înainte și veți avea o lege a publicității, o lege privind accesul la informație și o lege privind protecția datelor cu caracter personal. Toate aceste legi sunt importante pentru dezvoltarea economică”, și-a exprimat speranța Silvia Grundmann.

La necesitatrea adoptării acestor legi s-a referit în cadrul conferinței și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalco: „Am dori să vedem progrese în ceea ce privește adoptarea celorlalte legi, privind publicitatea, stimulentele fiscale și accesul la informație, care, împreună cu legislația deja adoptată, ar crea un mediu juridic mai calitativ, mai bun”, a declarat Michalco.

În opinia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, Grupul parlamentar și-a propus o agendă ambițioasă și a reușit să îmbunătățească legislația media printr-o abordare profesionistă. Potrivit spicherului, „o prioritate rămâne îmbunătățirea accesului la informație și încurajarea produselor autohtone media, inclusiv prin facilități fiscale”.

Menționăm că patru legi, elaborate pe platforma Grupului de lucru, au fost adoptate în lectură finală: Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, Concepţia națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova, Legea privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale și Concepţia securităţii informaţionale a Republicii Moldova.

Doar în prima lectură au fost adoptate Legea cu privire la publicitate și Legea privind protecția datelor cu caracter personal. Deși a fost înregistrat în parlament, proiectul de modificare și completare a șapte legi, între care Legea privind accesul la informație și Legea cu privire la libertatea de exprimare nu a ajuns pe agenda de lucru a deputaților.

Sursa foto: Captură privesc.eu