Eşti aici

Forumul mass-media 2018: Jurnalistul, între misiunea de a relata corect evenimentele și presiunea de a face jocul politicienilor

30 Noiembrie 2018
1049 de afişări
Concurența neloială, dintre presa independentă și presa afiliată puterii și lupta cu campania de denigrare a presei libere - despre aceste provocări, dar și despre probleme etice din  jurnalism s-a discutat în cadrul panelului „Jurnalismul moldovenesc – evoluție sau degradare?”.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent Nadine Gogu, care a moderat acest panel de discuții, a avut o părere critică față de ceea ce se întâmplă în prezent în presa moldovenească.

„În 2015, când prima dată am organizat Forumul mass-media, am utilizat termenul involuție cu referire la calitatea jurnalismului în Republica Moldova. Astăzi, la trei ani distanță, aș zice cu toată îndrăzneală că e o degradare când ne referim la calitatea conținutului”, a subliniat Nadine Gogu.
 
Redactorul-șef al portalului de știri Newsmaker.md Galina Vasilieva a menționat că presei independente din Republica Moldova îi este foarte greu să concureze cu instituțiile media afiliate puterii. Jurnalista a împărțit convențional piața media în trei mari structuri – prima, care aparține  democraților-, a doua  -  socialiștilor și, a treia, care ocupă cel mai mic spațiu -  este reprezentată de presa independentă.

Vasilieva a menționat că mass-media afiliată puterii foarte rapid prezintă informațiile venite din partea autorităților. „Liderul abia a anunțat despre majorarea pensiilor și încă nu a terminat anunțul, dar pe site deja este știrea, live-ul se transmite și experții deja discută despre asta. Calitativ? Calitativ. Doar că nu știu ce legătură are aceasta cu jurnalismul. Mai degrabă e o formă de promovare a agendei politice”, a afirmat Vasilieva.

La rândul său, directorul-fondator al Agenției Info-Prim-Neo (IPN) Valeriu Vasilică a menționat că, în ultima perioadă, este tot mai greu să adune politicienii de diverse curente la dezbaterile organizate de IPN. Vasilică susține că agenția ține foarte mult la prezentarea obiectivă și echidistantă a tuturor subiecților vizați într-un material sau altul. „Anul acesta am  avut primele semne că cineva din partidele politice nu mai acceptă să vină la dezbaterile noastre”, și-a exprimat îngrijorarea Vasilică.

În opinia redactorului-șef al ziarului SP din Bălți Ruslan Mihalevschi instituțiilor media independente le va fi foarte greu în curând, atât în timpul alegerilor parlamentare, cât și după, să facă față campaniilor de denigrare la adresa lor,  organizate de anumite forțe politice. „Din partea oligarhilor există o cerere de a discredita sursele de informare independente. Scopul manipulatorilor constă nu numai în a produce un flux masiv de știri false și propagandistice, dar și în a diminua încrederea populației față de sursele media independente”, a menționat Mihalevschi.

Jurnalistul consideră că în asemenea situații presa independentă ar trebui să se consolideze pentru ca vocea ei să fie auzită.

Prezentă la forum, președinta Asociației mass-mediei online din Lituania Aiste Zilinskiene s-a arătat surprinsă că în Republica Moldova jurnaliștii scriu uneori atât știri, cât și articole comerciale, ceea ce în țară ei deja de mult nu se mai practică. „Eu m-am mirat că același jurnalist într-o zi face un reportaj obiectiv, iar în alta la comandă. La noi nu sunt asemenea situații,”, a afirmat Zilinskiene.

Jurnalista din Lituania a comunicat că în prezent îi ajută pe colegii din Republica Moldova să elaboreze un nou Cod deontologic al jurnaliștilor, care va corespunde normelor democratice și noilor provocări din domeniu.

În acest sens, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a precizat că o primă variantă a Codului deontologic deja a fost elaborat și va fi expediat jurnaliștilor pentru consultare.