Eşti aici

Judecătoria Orhei a dat câștig de cauză șoferului în cazul ziarului „Cuvântul”. Redacția vrea să știe de ce a fost sechestrată publicația

17 Ianuarie 2019
1608 afişări
Judecătoria Orhei cu sediul la Rezina a anulat, pe 14 ianuarie 2019, decizia Inspectoratului de poliție Rezina și a încetat procesul contravențional intentat angajatului tipografiei din Rezina, Ion Panfilii, în cazul ziarului „Cuvântul”. Redacția așteaptă ca instanța să se pronunțe și pe marginea faptului de sechestrare a ziarului.

Vă reamintim că Ion Panfilii transporta cu propriul automobil tirajul ziarului „Cuvântul”, pe 10 mai 2018, de la tipografie spre centrul Postal din Rezina, când a fost oprit de colaboratorii de poliție. Aceștia au sechestrat tirajul ziarului și l-au amendat cu 3000 de lei, în baza articolului 265 din Codul Contravențional, pentru „achiziţionarea, păstrarea, transportul spre comercializare ilegală a valorilor materiale”.

„Judecata a dat dreptate șoferului care transporta ziarul. Dar redacția așteaptă în continuare ca instanța să se pronunțe și asupra faptului de sechestrare a publicației”, a comunicat pentru Media Azi directorul săptămânalului „Cuvântul”, Tudor Iascenco.

Jurnalistul susține că decizia de a se plânge în instanță pe polițiști despre sechestrarea tirajului ziarului „Cuvântul” a fost luată după ce redacția s-a convins că cererile la procuratură și anchetele interne de la Inspectoratul de Poliție nu s-au soldat cu anumite rezultate.

„Deși o parte din polițiști, după desfășurarea anchetei interne, au fost suspendați din funcție pentru o lună, ulterior, aceștia au fost restabiliți”, susține Iașcenco.

Potrivit directorului publicației, judecătoria raională, la care s-a adresat redacția cu o cerere privind sechestrarea ziarului de către Poliție, a refuzat să investigheze cazul. „Au motivat că IGP se află la Chișinău, nu la Rezina. Atunci, noi ne-am adresat la Curtea de Apel, care a îndreptat dosarul înapoi la Judecătoria Rezina. Asta s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, înainte de Anul Nou am primit materialele. Deocamdată nu este stabilită data primei ședințe”, ne-a informat Iașcenco.

Tudor Iașenco se arată sceptic și în privința faptului cum s-a desfășurat ancheta internă pe acest caz în cadrul Poliției, pentru că, potrivit acestuia, reprezentanții redacției nu au fost audiați în dosar. Directorul ziarului „Cuvântul” susține că Poliția a sechestrat tirajul intenționat, la comanda conducerii raionului, pentru a-i intimida pe jurnaliști, care au realizat mai multe materiale despre abuzurile și „milioanele de lei  folosite ilegal de autoritățile publice locale”.

Citiți și:
Media Azi: Cum se răfuiesc autoritățile publice cu presa regională, neangajată politic
ONG-urile de media cer ministrului de Interne să scoată sechestrul ilegal de pe tirajul ziarului “Cuvântul”