Eşti aici

Jurnal TV a fost amendat pentru utilizarea de către moderator a unui limbaj agresiv

12 Februarie 2019
906 afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune Jurnal TV cu amendă în valoare de 5000 de lei pentru că în emisiunea „60 de minute cu Vasile Năstase”, din 1 februarie, au fost acuzate mai multe persoane și instituții fără să fie solicitată și opinia acestora. Decizia a fost luată în urma monitorizării postului de către CA, care a fost sesizat de Partidul Democrat (PD).

Reprezentanții PD au contestat faptul că, deși la emisiune a fost invitat doar reprezentantul Blocului Electoral „Acum Platforma DA și PAS”, Sergiu Litvinenco, discuțiile au vizat, în special, Partidul Democrat și candidații săi electorali. În opinia PD, postul a încălcat propria politica editorială de reflectare a campaniei electorale,  și a cerut sancționarea acestuia.

Rezultatele monitorizării au arătat că în cadrul emisiunii au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi primele cereri pentru cetățenie prin investiții (soția lui Ilan Șor, Sara Șor, tatăl și fratele acesteia); intimidarea unor candidați ai Blocului Electoral ACUM; cazul Gheorghe Petic. Totodată, monitorizarea CA constată că pe parcursul emisiunii moderatorul Vasile Năstase a utilizat un limbaj agresiv și părtinitor, aducând  acuzații dure la adresa mai multor persoane și instituții fără a prezenta poziția acestora.

Reprezentanții Jurnal TV au cerut amânarea examinării chestiunii pentru o altă zi pe motiv că nu au avut suficient timp pentru a se documenta. CA a respins această cerere și, întrucât nu este la prima abatere, Jurnal TV a fost sancționat cu 5.000 de lei, conform articolului 13 din Codul Serviciilor media audiovizuale.

De asemenea, postul a fost obligat să difuzeze textul deciziei CA în următoarele 48 de ore de la data adoptării, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

Decizia CA poate fi atacată în instanța de judecată de către furnizorul de servicii media sancționat.