Eşti aici

Jurnaliști de la NTV și Rossia 1, întorși la Moscova de pe Aeroportul Chișinău, pentru că „nu au putut justifica scopul vizitei”

20 Februarie 2019
1024 de afişări
Un grup de jurnaliști din Federația Rusă, reprezentând posturile de televiziune NTV și Rossia 1, au fost întorși acasă de pe Aeroportul Chișinău. Potrivit Poliției de Frontieră, aceștia nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Serviciul de presă al Președinției a informat că jurnaliștii ruși urmau să se întâlnească cu președintele Igor Dodon pentru a realiza un interviu.

Poliția de Frontieră susține că jurnaliștii nu au putut explica scopul vizitei în Moldova. Responsabila de comunicare cu presa din cadrul instituției, Raisa Novițchi, a comunicat pentru Media-azi.md, că aceștia au declarat că vor să ia un interviu președintelui Igor Dodon, însă nu dispuneau de actele necesare pentru a-și justifica vizita. Novițchi a precizat că doi jurnaliști de la NTV au fost întorși la Moscova pe 18 februarie, iar altor trei jurnaliști de la Rossia-1 li s-a interzis accesul în țară pe 19 februarie.

Contactată de Media-azi.md, consultanta principală din cadrul Serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, ne-a relatat că jurnaliștii nu aveau invitație oficială de la președintele Igor Dodon, dar conveniseră ca el să le acorde un interviu. La fel, Carmena Lupei nu ne-a putut spune numele jurnaliștilor care urmau să realizeze interviuri cu Igor Dodon.

Ministerul de Externe, de la care am dorit să aflăm dacă jurnaliștii ruși aveau acreditare pentru această vizită în Moldova, nu ne-a putut oferi în timp util această informație, cerându-ne să le trimitem o solicitare în scris.

Anul trecut, alți jurnaliști din Federația Rusă – de la NTV, REN TV, LifeNews - nu au fost lăsați să intre în țară, pe motiv că nu au putut justifica scopul vizitei. ONG-urile de media au reacționat prin mai multe declarații, în care au amintit că limitările  de circulație nefondate vin în contradicție cu legislația națională și convențiile internaționale în domeniu și au solicitat Ministerului de Interne să investigheze aceste cazuri.