Eşti aici

ONG-urile de media condamnă agresarea echipei de filmare Jurnal TV la Sângera

22 Februarie 2019
1118 afişări
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de intimidare și amenințare a echipei de filmare a Jurnal TV de către proprietarul unui local de alimentație publică din Sângera.

Astfel, potrivit unui material difuzat de postul de televiziune, pe 21 februarie jurnaliștii s-au deplasat la Sângera pentru a realiza un reportaj. Aflându-se în preajma unui local de alimentație publică din localitate, echipa de filmare a fost agresată verbal de proprietarul acestuia, care a folosit un limbaj licențios, amenințând cameramanul că, dacă îl filmează, îl va lovi. Mai mult decât atât, potrivit jurnaliștilor, proprietarul localului le-a interzis acestora să plece până la venirea echipei de pază.

Condamnăm asemenea comportament și reamintim că împiedicarea intenționată a activității mass-media se pedepsește penal.

Precizăm că, potrivit legii, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile.

Solicităm Procuraturii Generale, precum și Ministerului Afacerilor Interne să demareze investigațiile corespunzătoare, în baza prevederilor Codului Penal și să facă publice rezultatele anchetei.

Reamintim cetățenilor că, în cazul în care au anumite pretenții față de activitatea jurnaliștilor, se pot adresa la Consiliul de Presă cu anumite contestări.

Totodată, îndemnăm jurnaliștii să țină cont de normele deontologice și să respecte  neutralitatea și prezumpția nevinovăției atunci când documentează subiecte de interes public.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei   
Asociația Telejurnaliștilor Independenți   
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova