Eşti aici

Harta televiziunilor: În ce raioane din Moldova sunt cele mai multe posturi locale care reflectă campania electorală

22 Februarie 2019
1847 de afişări
Experții media au menționat de nenumărate ori că, în condițiile alegerilor mixte, care prevăd accederea în Parlament pe circumscripții uninominale, ar fi necesar ca în fiecare circumscripție să existe și posturi locale, pentru informarea calitativă a cetățenilor.

Pe această hartă sunt indicate principalele posturi TV locale, care s-au angajat să reflecte campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2019.

Astfel, din cele 57 de posturi TV care au depus declarații la CA, precum că vor reflecta sau nu vor reflecta actuala campanie electorală, Media-azi.md a identificat 20 de posturi și stații TV locale, repartizate pe circumscripții uninominale electorale, și care emit în afara municipiului Chișinău.

Concentrare de media în autonomia găgăuză

În autonomia găgăuză în reflectarea campaniei electorale s-au angajat cele mai multe posturi locale. Între acestea, pe lângă postul public GRT, se regăsesc ATV, ENI AI TV, TV Bizim Dalgamiz și TV Cocuk. Precizăm, că aici au fost deschise două circumscripții uninominale – nr. 45 și 46.

De menționat că TV Cocuk aparține Companiei RTV-MEDIA-CENTER, iar fondatorii sunt Elena Ianac și Mihail Rotari. Sediul televiziunii se află la Comrat pe strada Pobeda 55 ap. 2. Pe aceeași adresă este înregistrat și postul de televiziune ATV, aflat în proprietatea Companiei Bizim Aidinic, fondatoare Elizaveta Rotar. Potrivit declarațiilor lor, chiar și numerele de telefoane sunt identice.

De altfel, pe site-ul CCA, la secțiunea transparență, este menționat că postul ATV Cocuk se află în proprietatea Bizim Aidinic.

Postul de televiziune ENI AI se află în proprietatea Companiei Eni Ai, directorul căreia este Vladimir Lazarev. Lista cu numele proprietarilor beneficiari ai postului Eni Ai: Vladimir Lazarev, Elena Lazareva, Studioul Comercial de Producție Radio Poli Disc.

Proprietarul postului tv Bizim Dalgamiz este Compania Bizim Dalgamiz, iar proprietarii acesteia sun Semion Lazarev, Elena Lazareva și Maia Sadovici. Adresa Bizim Dalgamiz este în Comrat, strada Lenin 160. Deși sediul ENI AI se află pe strada Tretiacov 4, atât Bizim Dalgamiz, cât și ENI AI au indicat același număr de telefon fix – 0 298 24169.

Alte posturi TV de la sud

În regiunea de sud a republicii, în raionul Taraclia, (circumscripția uninominală 44), se află un alt post local NTS, care aparține Companiei Urania FM, proprietară Natalia Vasilevschaia.

La Cimișlia emite postul de televiziune Media TV, proprietate a Companiei Pro MEDIA, condusă de Andrei Bargan. În aceeași circumscripție se află și raionul Basarabească, unde se află sediul postului de televiziune BAS TV, care aparține Companiei LV-Topal, proprietar Vladimir Topal. Cimișlia și Basarabească se află în circumscripția uninominală 40.

Posturile TV locale din centrul republicii

În zona de centru, se situează patru  posturi de televiziune locale și un studiou tv al postului de televiziune Canal 2 Nisporeni.

Astfel, în Căușeni, circumscripția uninominală 35, se află postul de televiziune Studio-l Căușeni, care aparține Companiei Studio-L, fondatorii căreia sunt Ghenadie și Vera Lupăcescu.

În Nisporeni, pe circumscripția uninominală 17, se află postul de televiziune Albasat TV și studioul televiziunii Canal 2. Albasat TV aparține Companiei Albasat, proprietarii căreia sunt Maria Saharneanu, Lilia Țîbuleac și Nina Bardan, iar administratorul Efim Bardan.

Canal 2 are o stație locală la Nisporeni, înregistrată pe Compania Telestar Media, al cărei proprietar este Oleg Cristal, consilierului liderului PD, Vladimir Plahotniuc.

Rezultatele monitorizărilor efectuate de Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente, precum și cele ale Consiliului Audiovizualului constată că, postul de televiziune Canal 2, atât prin volumul de timp acordat, cât și prin conotația pozitivă, în preponderență concurentul electoral de pe circumscripția națională Partidul Democrat, cât și candidații acestuia înscriși pe circumscripțiile uninominale. De menționat că liderul PD, Vlad Plahotniuc, se află pe lista candidaților înregistrați la funcția de deputat.

Tot în zona de centru, în raionul Orhei, s-au angajat să reflecte  campania electorală 2 posturi locale - Orhei TV și Televiziunea Centrală, aflate în proprietatea Companiei Media Resurse, beneficiara căreia este Rita Țvik, cunoscută drept autoare a cărții biografice „Viața și destinul”, despre tatăl lui Ilan Șor, Miron Șor.

Posturile de televiziune Orhei TV și Televiziunea Centrală au reflectat preponderent, conform rapoartelor de monitorizare, concurentul electoral Partidul Politic Șor, atât prin volumul de timp acordat, cât și prin conotația pozitivă. De menționat că printre candidații pe circumscripția uninominală nr. 18 Orhei se află și președintele Partidului Politic Șor, Ilan Șor.

Televiziunile din regiunea de nord

La nordul Republicii Moldova am identificat 7 posturi locale – Elita TV, Flor TV, SOR TV, TV Drochia, BTV, NORD TV și TV PRIM.

Astfel, sediul Elita TV se află în raionul Rezina, circumscripția uninominală 13. Postul local Elita TV aparține Companiei Cooperativa Molodosti, propretara căreia este Ana Golubenco.

La Florești, în circumscripția uninominală 8 emite postul de televiziune FLOR TV, care aparține Companiei Flortv, proprietari Valeriu Postolachi și Igor Iacicurinschi.

La Soroca, în circumscripția uninominală 7, difuzează postul local SOR TV, care aparține Companiei Mar-Sor, iar proprietară și fondator unic al Companiei este Violina Cernatinschi. 

La Drochia, în circumscripția uninominală 6, emite postul de televiziune TV Drochia, care aparține Companiei Satelrom-TV, fondatotul și conducătorul căreia este Vera Bulgaru.

În municipiul Bălți (circumscripțiile uninominale 9 și 10) s-au angajat să reflecte campania electorală posturile de televiziune BTV și NORD TV. Postul BTV aparține Companiei TV Bălți, avându-i ca proprietarii pe Maria Raracean, Alexandr Junghină, Iuri Malîh, Margarita Preachina și Eduard Rodiucov.

Postul de televiziune TVN aparține Companiei Nord TV, fondator Eugeniu Muntean.

Deși sediul postului de televiziune TV Prim se află la Chișinău, acesta emite în raionul Glodeni, circumscripția uninominală 5. Postul aparține Companiei Megan TV, iar proprietarii acestuia sunt Angela Maican și Arcadie Maican. De menționat, că pe circumscripția 5 candidează și Rodica Nemerenco, din partea Blocului electoral Acum, care a indicat în declarația la Comisia Electorală Centrală că activează în calitate de producător tv la TV Prim din Glodeni.

Experții media au atras atenția că circumscripțiile uninominale în Republica Moldova au fost create fără a lua în calcul accesul la informație al cetățenilor. „În circumscripții întregi nu există instituții mediatice. Și atunci, cum să fie informat votantul dacă, în cel puțin 11 circumscripții, nu are nici ziar, nici radio, nici televiziune? Cum ne dorim alegeri libere și corecte și un vot informat și conștient?”, se întreba directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi,  în cadrul Conferinței „Mass-media locale: Quo Vadis?”,  care a avut loc în mai 2018, la Chișinău.