Eşti aici

Cameramanul de la BTV a solicitat Poliției, CEC și CA să examineze cazul de agresare și intimidare a sa de către candidatul electoral PD Serghei Buzurnâi

22 Februarie 2019
1872 de afişări
Eugen Gumeniuc, cameramanul postului de televiziune BTV de la Bălți, care, pe 15 februarie, a fost lovit de o mașină ce ar aparține candidatului la funcția de deputat din partea Partidului Democrat din Moldova pe circumscripția uninominală nr. 9, primarul satului Sadovoe, Serghei Buzurnîi, a depus plângere la Poliția din Bălți, împotriva acestuia. Copiile plângerii au fost expediate în adresa Comisiei Electorale Centrale și Consiliului Audiovizualului.

Potrivit cameramanului, el a decis să apeleze la aceste instanțe după ce redacția a făcut mai multe încercări de a clarifica cu Serghei Buzurnîi cele întâmplate, dar candidatul electoral a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii. Mai mult, după apariția reportajului pe postul BTV despre acest incident, jurnaliștii spun că s-au așteptat la o reacție din partea organelor de drept și întrucât aceasta nu a urmat, au decis să se adreseze singuri la Poliție pe acest caz.

Despre incidentul propriu-zis, Eugen Gumeniuc susține că pe 15 februarie, aproximativ după orele 16, se afla la sediul Primăriei din Sadovoe și filma bannerele expuse pe geamurile instituției, cu îndemnul de a vota pentru Buzurnîi. În timp ce filma, de Primărie s-a apropiat automobilul primarului, cineva a deschis ușa, însă nu a ieșit nimeni.  După ce și-a schimbat locul de filmare, Gumeniuc afirmă că s-a uitat în jur și a observat că era suficient spațiu între el și mașina staționată. Peste câteva minute, el a simțit că automobilul l-a împins din spate și că își pierde echilibrul. În acest moment, automobilul a plecat de la fața locului.

Contactat de Media-azi.md, Serghei Buzurnîi inițial ne-a pus receptorul. Contactat pentru a doua oară, acesta ne-a spus că sunt doar speculații și provocări și a închis telefonul.

Pe pagina sa de Facebook, Serghei Buzurnîi a publicat, încă pe 15 februarie, imagini în care apare echipa de filmare a BTV, la Sadovoe, însoțită de Ghenadie Șmulski, viceprimarul de la Bălți, care reprezintă formațiunea politică Partidul Nostru. Serghei Buzurnîi evită să comenteze incidentul propriu-zis, în care cameramanul a fost agresat și intimidat cu mașina, dar susține că ar fi vorba de o hărțuire din partea presei afiliată Partidului Nostru.

ONG-urile de media au condamnat acțiunile de agresare și intimidare a cameramanului de la BTV și au solicitat Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne să demareze investigațiile corespunzătoare, în baza prevederilor Codului Penal și să facă publice rezultatele anchetei.