Eşti aici

ONG-urile de media condamnă acțiunile de intimidare a echipei de filmare a Reporter de Gardă

27 Februarie 2019
1410 afişări
Organizațiile de media sunt îngrijorate de intimidarea jurnaliștilor de la  „Reporter de Gardă” (proiectul video al Ziarului de Gardă) de către persoane care asigurau paza la concertul organizat de Partidul Politic ”Șor”, în seara zilei de 23 februarie și cer Ministerului de Interne să investigheze cazul.

Astfel, jurnaliștii nu au fost lăsați de către serviciul de pază să realizeze, într-un spațiu public, un material video și să intervieveze artiștii care au participat la acest concert electoral. Reprezentanții pazei au împins-o / bruscat-o pe reportera Marina Ciobanu când aceasta s-a apropiat de artiști pentru a adresa întrebări jurnaliștilor și au acoperit cu mâna camera de filmat, în momentul în care Viorica Tataru încerca să filmeze artiștii.

Reamintim că Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează, în articolul 4, că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului, sunt sancționate de Codul Penal (art. 180 prim). Potrivit art. 20 din Legea presei, jurnalistul are dreptul să facă imprimări audiovizuale, să filmeze, să fotografieze, să asiste la diferite manifestații publice.

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să se autosesizeze pe marginea acestui caz, astfel încât persoanele vinovate de încălcarea articolelor citate să fie identificate și să poarte răspundere conform legii. Cerem ca MAI să informeze public despre mersul anchetei.

Facem apel către întreaga societate să fie deschisă față de jurnaliști și să nu împiedice activitatea mass-media.
 
Centru pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova