Eşti aici

Studiu analitic: Portalurile de limbă rusă din Moldova „joacă disproporționat pe pozițiile PSRM și pe narativele Kremlinului”

28 Februarie 2019
1141 de afişări
Spațiul online de limbă rusă din Republica Moldova este împărțit aproape în mod egal între mass-media neafiliate politic, site-uri care susțin direct Partidul Socialiștilor, pledând pentru îmbunătățirea relațiilor cu Federația Rusă sau controlate de corporații rusești de stat. Și doar o parte relativ mică din aceste platforme digitale sprijină mesajele PDM și ACUM, se arată în cea de-a șaptea notă analitică, apărută în ciclul de materiale Media Forward în luna februarie și semnată de jurnalistul de investigații și analistul economic Igor Fomin. Articolul a fost publicat de organizația Freedom House în Moldova.

Acesta a analizat creșterea popularității mass-media online de limbă rusă din Moldova și peisajul prezent, formele de proprietate, afilierile și orientările politice ale mass-media digitale.

Examinând datele Biroului de Audit al Tirajelor si Internetului (BATI), cele ale Biroului Național de Statistică și alte surse relevante, autorul concluzionează că mediile online de limbă rusă existente în Moldova nu acoperă întregul spectru politic al țării, iar, în consecință, spațiul media digital joacă disproporționat pe pozițiile PSRM și, respectiv, pe narativele Kremlinului privind orientarea politică a Republicii Moldova.

Igor Fomin susține că actorii politici interesați să obțină un sprijin mai mare din partea populației vorbitoare de limbă rusă din Moldova trebuie să se gândească la modul în care își pot transmite pe larg mesajul pe tot cuprinsul “Moldnet”.

Studiul relevă, cu referire la datele statistice, că aproximativ 25% din utilizatorii activi de internet din Moldova se consideră predominant vorbitori de limbă rusă. Aceasta este o populație semnificativă în spațiul informațional mic și concentrat al Moldovei, iar publicul de limbă rusă reprezintă un factor important în alegeri, în special în regiunile-cheie ale țării (Bălți, Orhei, Taraclia și autonomia găgăuza).

Autorul a analizat cele mai frecvent vizitate portaluri de știri de limbă rusă în perioada ianuarie-septembrie 2018. Printre acestea se numără: Point.md, Sputnik.md, Noi.md, Kp.md, Newsmaker.md, Publika.md și agențiile informaționale online – Moldpres.md, Infotag.md, Ipn.md, Infomarket.md și Interlic.md. De asemenea, în analiză au fost incluse și  portalurile partidelor afiliate socialiștilor - Actualitati.md, Socialistii.md, Aif.md, Blocnot-moldova.md, precum și trei agenții regionale, care ar putea juca un rol important în informarea opiniei cetățenilor: Esp.md, Orhei.md și Gagauzinfo.md.

Astfel, potrivit studiului, în perioada ianuarie-septembrie 2018, Point.md a fost accesat de 387.671 vizitatori (utilizatori reali) din Moldova, fiind site-ul de știri moldovenesc cel mai frecvent vizitat de către vorbitorii de limbă rusă. Fomin menționează că publicitatea de pe Point.md constă în mare parte din bannere staționare de la Numbers.md și publicitate text în fluxul de știri care poate include reclame politice ale partidelor politice participante în alegeri.

Sputnik.md a fost vizitat de 276,670 vizitatori din Moldova. Sputnik Moldova face parte din grupul media rusesc “Russia Today” (Întreprinderea Federală Unitară Agenția Internațională de Știri “Russia Today”). 

Noi.md a fost vizitat de 178.778 utilizatori din Moldova. Portalul este controlat de omul de afaceri moldovean Vasilii Chirtoca.

Kp.md a fost accesată de 121.815 vizitatori în Moldova. Site-ul aparține celui mai mare ziar de limbă rusă din Moldova, Komsomolskaya Pravda v Moldove, creat în perioada sovietică.

Newsmaker.md a atras, în aceeași perioadă,  71.050 de vizitatori din Moldova. Site-ul de știri vizează cititorii în căutare de informații analitice și obiective și este deținut de NewsMaker SRL, fondată de Vladimir Soloviov. Proiectul a beneficiat anterior de finanțare din partea Departamentului de Stat al SUA și Ambasada SUA în Moldova, European Endowment for Democracy (EED) și National Endowment for Democracy (NED).

Pentru ca populația vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova să aibă acces la informațiile despre deciziile guvernamentale-cheie, Igor Fomin recomandă traducerea în limba rusă a site-urilor Parlamentului, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a paginilor web ale altor structuri guvernamentale. Jurnalistul menționează că, în prezent, multe dintre acestea sunt disponibile doar în română, engleză și franceză, nu și în rusă.

Ciclul de sinteze de politici face parte din proiectul „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității (MEDIA-M)”.