Eşti aici

CSJ a obligat Primăria Orhei să ofere postului de Radio Orhei informațiile despre organizarea unui tender, solicitate încă în anul 2017

18 Martie 2019
1179 de afişări
Un nou caz de îngrădire a accesului la informație de către autorități a fost examinat în instanță. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dat câștig de cauză, prin hotărârea sa din 13 martie 2019, postului Radio Orhei în dosarul împotriva Primăriei Orhei, care a refuzat să ofere informații privind organizarea unui tender, solicitate de acest radiodifuzor.

Instituția media s-a adresat încă în aprilie 2017 autorității publice locale să-i ofere copiile proceselor verbale care confirmă selectarea companiei Borintex pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din oraşul Orhei.

Ulterior, în luna iunie același an, postul de radio a solicitat Primăriei Orhei și alte informații - copiile caietelor de sarcini pentru procedurile de achiziţii prin cerere de ofertă de preţuri pentru următoarele obiecte de achiziţii: anul 2016 – „Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei”; anul 2017 – „Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei”.

În ambele cazuri Primăria Orhei a refuzat să ofere informațiile solicitate sub pretextul protecției datelor cu caracter personal și a secretului comercial.

Radio Orhei s-a adresat în instanță pentru a obține accesul la aceste date și a obținut câștig de cauză la Judecătoria Orhei, dar decizia a fost contestată de primărie la Curtea de Apel Chișinău. Ulterior, Curtea de Apel a menținut în vigoare decizia primei instanțe.  A urmat un nou recurs din partea primăriei la Curtea Supremă de Justiție, care însă a obligat autoritatea publică locală să furnizeze postului Radio Orhei informația de interes public solicitată. Decizia CSJ este irevocabilă.

Sursa foto: cuvantul.md