Eşti aici

Consiliul de Presă a inițiat consultări privind completarea Codului deontologic al jurnalistului

22 Martie 2019
1298 de afişări
Consiliul de Presă a elaborat, în parteneriat cu experții organizației internaționale Freedom House, completări la Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, pe care le propune pentru consultări comunității jurnalistice din țară.
 
Necesitatea noilor completări este determinată de evoluția tehnologiilor informaționale cu impact direct și semnificativ asupra activității mass-media, inclusiv a celei online, dar și de unele fenomene nocive care afectează consumatorii de media, cum ar fi știrile false, dezinformarea și manipularea etc.

Între altele, completările se referă la situații precum conflictul de interese, pe care ar trebui să le evite jurnaliștii și conține prevederi cu privire la abordarea unor subiecte jurnalistice în care protagoniști sunt persoane vulnerabile la discriminare.

La fel,  între propunerile de completare a Codului deontologic al jurnalistului se regăsesc norme referitoare la reflectarea rezultatelor sondajelor sociologice, inclusiv în perioadele electorale; îndemnul adresat mass-mediei online și celei tradiționale, care dispune de pagini web, să publice datele de contact, fondatorii și sursele de finanțare. Completările includ și un capitol nou, privind relația dintre jurnalist și angajator.

Propunerile de îmbunătățire a Codului sunt așteptate pe adresa Consiliului de Presă: secretariat@consiliuldepresa.md, până la data de 10 aprilie 2019.

În perioada 15-24 aprilie 2019, acestea vor fi dezbătute în cadrul unor runde de consultări publice cu jurnaliștii și societatea civilă, iar la 3 mai 2019 va fi prezentat Codul deontologic îmbunătățit.

Varianta completată a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova poate fi descărcată aici.

Precizăm că actualul Cod deontologic al jurnalistului din Republica Moldova a fost adoptat în anul 2011.