Eşti aici

Consiliul de Supraveghere a „Teleradio-Moldova”: ce subiecte a examinat în ultimele luni, ce decizii a luat și... ce venituri au membrii săi

26 Martie 2019
2178 de afişări
Consiliul de Supraveghere (CS) (anterior Consiliul de Observatori) al furnizorului public național de servicii media Teleradio-Moldova nu este funcțional. Mandatele a patru membri ai CS, Vitalie Țapeș, Stela Nistor, Lilia Gurez și Ludmila Vasilache au expirat pe 4 martie curent, iar conform legii, CS este funcțional dacă șase membri, din cei nouă, au mandatul activ. „Conform noului Cod, Consiliul de Supraveghere este funcțional dacă din componența sa fac parte 6 membri. Acum suntem 5 membri, deci nu este funcțional”, a explicat pentru Media Azi președintele CS, Nicolae Spătaru.

Astfel, CS așteaptă în prezent ca autoritatea de reglementare în audiovizual să desemneze cel puțin al șaselea membru, pentru a-și putea desfășura activitatea. La rândul său, Consiliul Audiovizualului (CA) a anunțat concurs pentru ocuparea a doar trei locuri vacante din CS, din cele patru, deoarece legea prevede invitarea publică de participare la concurs pentru candidații la 3 funcții de membru al CS. Precizăm că după intrarea în vigoare a noului Cod al serviciilor media audiovizuale, membrii CS nu mai sunt desemnați de Parlament, ci de CA.

Prin decizia sa din 28 ianuarie 2018, CA a anunțat concursul de selectare a trei membri ai CS, însă până la termenul limită, 4 martie, doar 3 persoane au depus dosarele de participare: Grigore Chiperi, Diana Dicusarî și Tatiana Munteanu. În această situație, președintele CA a considerat oportun să prelungească acest concurs până pe 25 martie.

Pe 26 martie CA a anunțat încă doi candidați la acest concurs - Daniela Mițelea și Violeta Cojocaru. Astfel, 5 persoane vor candidata pentru locurile vacante la CS.
 
Ce subiecte au fost pe ordinea de zi a CS în anul 2019

Potrivit legislației, Consiliul de Supraveghere își desfășoară activitatea în ședințe, de regulă, publice, convocate din inițiativa președintelui, a cel puțin 1/3 din numărul membrilor acestuia sau la solicitarea directorului general. Consiliul de supraveghere se convoacă ori de câte ori este necesar, dar nu mai rar de o dată pe lună.

Deși pe site-ul Consiliului de Supraveghere sunt publicate anunțurile cu privire la tematica ședințelor din anul 2019, informația cu privire la deciziile aprobate și procesele verbale din cadrul ședințelor lipsesc de pe pagina web a CS. Ultimele decizii, însoțite de procesele verbale ale ședințelor sunt din luna decembrie 2018, asta în condițiile în care CS este obligat să asigure transparența propriei activități.

De altfel, în luna ianuarie, membrii CO s-au întrunit de 2 ori, în  februarie de 5 ori, iar în martie – de 2 ori.  Pentru comparație, în anul 2018, până la aprobarea noului Cod, membrii CO s-au întrunit de 4 ori în luna noiembrie și de 3 ori
în decembrie.

Pe 1 martie membrii CS au avut pe ordinea de zi planificată întâlnirea cu Graham Dixon, director al Euro-radio la Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU/UER). În februarie, membrii CS au discutat pe 26 februarie Nota informativă despre procesul de reflectare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pe 22 februarie - Notă informativă privind noul portal web al Companiei „TELERADIO–MOLDOVA” și casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe, pe 19 februarie - elaborarea şi aprobarea noului regulament al Consiliului de Supraveghere și abrogarea unor hotărâri ale Consiliului de Observatori, pe 12 februarie, la fel, au fost discuții despre regulament, pe 7 februarie - activitatea serviciului Marketing şi Vânzări pentru anul 2019 și aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Comitetului managerial din cadrul IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

În luna ianuarie, membrii CS au avut pe ordinea de zi, pe 22 ianuarie, informarea privind gradul de pregătire a IPNA Compania „Teleradio-Moldova” de a reflecta campania electorală pentru alegerile       parlamentare şi referendumul consultativ din 24 februarie 2019, aprobarea statelor de personal pentru anul 2019 și aprobarea politicii de vânzări a IPNA Compania „Teleradio-Moldova” pentru anul  2019.

Nereguli constatate de Curtea de Conturi

Precizăm că în Raportul auditului financiar al Teleradio-Moldova pentru exercițiul bugetar 2016, lansat, în 2018, Curtea de Conturi a stabilit că Consiliul de Observatori de atunci nu și-a exercitat pe deplin și la timp atribuțiile. Probele de audit acumulate au demonstrat că pentru anul 2016, CO  nu a elaborat și nu a publicat raportul anual, cu recomandările de rigoare privind evaluarea performanței Companiei, precum și a conducerii ei. „Prin urmare, necunoașterea de către Fondator a informațiilor ce țin de eficiența gestionării patrimoniului statului a determinat neluarea la momentul oportun a unor decizii de redresare a situațiilor financiare, care se impuneau”, - se menționează în raportul Curții de Conturi.

De asemenea, bugetul companiei a fost aprobat de către CO cu întârziere în acel an, iar o altă lacună identificată a fost faptul că Teleradio-Moldova a activat în anul 2016 în lipsa unei strategii de dezvoltare pe termen mediu și pe termen lung, astfel nefiind estimate resursele financiare necesare, bugetarea pe programe și alte activități operaționale în corelare cu politicile de dezvoltare strategică.

Venitul membrilor Consiliului

Potrivit noului Cod, președintele și secretarul CO sunt considerați drept angajați ai Teleradio-Moldova, iar mărimea salariului lunar al președintelui Consiliului de Supraveghere este echivalentă cu 90% din mărimea salariului lunar al președintelui Consiliului Audiovizualului. La rândul său, salariul secretarului CO constituie 90% din salariul lunar al președintelui Consiliului de Supraveghere.

Potrivit declarației de venit a actualului președinte al CA, Dragoș Vicol, acesta a avut, în 2018, venit salarial de 156912.48 de lei, deci aproximativ  13076.04 lei lunar. În cazul în care salariul în cauză rămâne același și în anul curent, atunci 90% ar constitui circa 11.768 de lei – salariul aproximativ al președintelui CO.

Conform declarației de venit a lui Nicolae Spătaru pentru anul 2017, indemnizațiile acestuia din cadrul Consiliului de Observatori a constituit – 121116.06 lei, ceea ce înseamnă circa 10093 de lei pe lună.
Totodată, ceilalți membri ai CO, conform, legislației, primesc lunar o indemnizație reprezentând 10% din salariul lunar al președintelui Consiliului de Supraveghere pentru participarea la fiecare ședință și, după caz, beneficiază de rambursarea cheltuielilor de transport și de cazare.

Astfel, conform calculelor, un membru al CS ar trebui să primească aproximativ 1.176 de lei per ședință.

Întrebat despre mărimea indemnizațiilor membrilor CS, Nicolae Spătaru ne-a spus că nu ne poate oferi aceasta informație și a adăugat că... încă nu știe ce salariu va avea.

Specialistul principal din cadrul Serviciului de contabilitate al TRM, Galina Bîzu a menționat pentru Media-azi.md că membrii, cărora le-a expirat mandatul au primit salariu deja pentru lunile ianuarie, februarie și martie și că în ultima lună au fost organizate două ședințe, pe 1 și pe 4 martie.

Ce reprezintă CS

În conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliul de Supraveghere este responsabil de „activitatea furnizorului public național de servicii media în scopul realizării Caietului de sarcini și, după caz, intervine cu decizii cu caracter de reglementare,  aprobă plafonul maxim al creditelor bancare pe care le poate solicita directorul general fără aprobarea Consiliului de supraveghere, aprobă propunerile de modificare a bugetului furnizorului public național de servicii media, ține registrul adresărilor publice, examinează petițiile și sesizările parvenite de la populație și, după caz, prescrie directorului general măsuri obligatorii privind redresarea situației, prezintă Consiliului Audiovizualului raportul anual de activitate până la data de 1 februarie a anului următor celui de gestiune și asigură transparența propriei activități”.

Consiliul este constituit din nouă membri, personalități publice cu calificări profesionale în domeniile jurnalismului, dreptului, relațiilor cu publicul, relațiilor internaționale, culturii, cinematografiei, gestiunii financiare și gestiunii întreprinderii comerciale, tehnologiei informației și comunicațiilor, activității academice, mass-mediei, ingineriei.

În componența Consiliului de Supraveghere sunt desemnați cel puțin trei reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, altele decât municipiul Chișinău.