Eşti aici

Constantin Grigoriță a emigrat în Franța. „Nu vreau să stau închis pentru dosare fabricate!”

17 Aprilie 2019
1925 de afişări
Fotojurnalistul Constantin Grigoriță, care este și membru al Asociației Presei Independente (API), a anunțat pe pagina personală de Facebook că a emigrat în Franța pe motiv că nu vrea să fie închis pentru „dosare fabricate”. El a decis să părăsească Republica Moldova după un conflict pe care l-a avut cu Poliția de Frontieră la Vama Giurgiulești, pe 20 martie 2019.

Grigoriță anunță pe Facebook despre emigrare 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, datată cu 12 aprilie 2019, Constantin Grigoriță explică de ce a ales să emigreze. „Emigrare, fiindcă cei de la Poliția de Frontieră au început să mă terorizeze cu scrisori și amenințări din motivul că am protestat la pod la Giurgiulești. (...) Motivul era că automobilul cu care ne deplasam are consemn la frontieră fiindcă pe automobil era scris George Simion pentru o Românie Mare în Europa!! Îmi pare rău, dar asta nu o mai pot tolera, nu vreau să fiu un alt caz „PETIC”, să stau închis pentru dosare fabricate”.

Ulterior, fotojurnalistul a atașat la postare și o scrisoare, pe care i-a trimis-o, pe 21 martie 2019, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).  Potrivit scrisorii, Direcția Regională SUD a IGPF examinează, în prezent, „materialul înregistrat în Registrul de evidență a altor informații referitoare la infracțiuni”, din 20 martie 2019, când a avut loc protestul. În legătură cu aceasta, semnatarul scrisorii, ofițerul superior de investigații al sectorului de Poliție de Frontieră Ciurgiulești – 2, Vladislav Budu, îi solicită lui Grigoriță să se prezinte la Punctul de Trecere Giurgiulești – Galați pe data de 2 aprilie 2019, „pentru stabilirea adevărului tuturor circumstanțelor și acumularea tuturor probelor cu privire la materialul respectiv”. Fotojurnalistul este avertizat că „prezența este obligatorie” și că în cazul absenței nemotivate poate fi supus amenzii judiciare sau aducerii forțate.

Ce s-a întâmplat la Vama Giurgiulești?

Constantin Grigoriță se întorcea acasă, cu un grup de combatanți ai războiului de pe Nistru, pe 20 martie, de la Sanatoriul de recuperare din Techirghiol, România. La Vama din Giurgiulești au aflat că pot să treacă doar persoanele, nu și automobilul în care se aflau, deoarece vehicolul avea consemn la frontieră, ceea ce înseamnă că datele cu privire la acest mijloc de transport se află în Sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră și i se interzice intrarea în țară.

Grupul de combatanți. Sursa foto: Constantin Grigoriță

Inspectorii nu au putut explica din ce cauză nu pot permite unității de transport să intre în țară. (Potrivit lui Grigoriță, mașina nu ar fi fost lăsată, pentru că avea afișată la vedere inscripția „George Simion pentru o Românie Mare în Europa!”).
 

Sursa video: Alina Panico

Tot pe Facebook, în ziua cu pricina, Grigoriță scria că a solicitat Politiei de Frontieră să-i ajute cu transport pentru a-i aduce pe combatanți acasă, mai ales că printre ei se aflau și persoane cu dezabilități în scaun rulant.

Potrivit lui Grigoriță, reprezentanții Poliției de Frontieră au refuzat să le pună la dispoziție un alt mijloc de transport.

Sursa: captură foto Unimedia.info

În situația creată, persoanele rămase fără transport au recurs la proteste. Iată ce scria pe Facebook jurnalista Alina Panico, care se afla alături de combatanți și a reușit să filmeze o parte din cele întâmplate la vamă: „Am blocat podul peste Prut, în zona neutră, în semn de protest. Microbuzul tricolor, interzis din nou în RM. Pe de o parte și alta a frontierei, poliția așteaptă noi ordine”.


 

După un protest de două ore, combatanții au fost nevoiți să se întoarcă în România, iar de acolo să ia autocarul de cursă și să revină acasă. Bani de drum, scria deja portalul Unimedia.info, le-a oferit medicul  Alexei Păluță.

Poliția de Frontieră investighează cazul

Contactată de Media Azi, responsabila de comunicare cu mass-media din cadrul Poliției de Frontieră, Olesea Donos, ne-a comunicat că organul pe care îl reprezintă s-a autosesizat pe marginea celor declarate de Constantin Grigoriță și investighează cazul.

Cât privește solicitarea de a se prezenta la sectorul de Poliție din Giurgiulești, aceasta a precizat că ofițerii au dorit să investigheze circumstanțele protestului pe care Constantin Grigoriță l-a organizat împreună cu alte persoane, precum și dacă a fost sau nu încălcat regimul de trecere a frontierei.


Direcția Regională Sud, Poliția de Frontieră, în luna martie. Sursa Foto: Poliție de Frontieră

Donos a adăugat că nu cunoaște care este motivul aplicării interdicției de trecere a frontierei pentru automobil și că în baza de date a Poliției nu apare motivul acestei interdicții. 

La fel, Olesea Donos susține că inspectorii le-ar fi propus, totuși, combatanților un alt mijloc de transport, însă aceștia nu l-ar fi acceptat.

La rândul său, ofițerul de la Direcția Sud, Vladislav Budu, a afirmat pentru Media Azi că în cadrul direcției se află în procedură „un material” în proces de examinare. În opinia sa, „ceea ce ei au comis în ziua respectivă, în punctul de trecere, nu a fost o infracțiune. Adică, e mai mult legat de o contravenție. Trebuie de constatat, până la urmă”. Vladislav Budu a adăugat că astfel de citații au fost trimise pe numele a opt persoane care se aflau în automobil.

Potrivit Olesei Donos, nicio persoană din cele opt nu s-a prezentat deocamdată la poliție și, cel mai probabil, acestea vor fi citate pentru a doua oară.

Amintim că fotojurnalistul Constantin Girgoriță mai este cunoscut prin faptul că l-a acționat în judecată pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Aparatul președintelui Republicii Moldova, într-un dosar cu privire la apărarea dreptului de acces la informație, care încă se mai află în instanța de judecată.

Acum doi ani, jurnalistul Ghenadie Brega a anunțat că a solicitat azil politic în Islanda pentru că existau „bănuieli rezonabile că libertatea şi chiar viaţa sa este în pericol în Republica Moldova”.