Eşti aici

Cum lucrăm cu aplicația Gimp?

22 Aprilie 2019
2450 de afişări
Se întâmplă să avem nevoie să edităm o fotografie pe care vrem să o utilizăm într-un material jurnalistic, însă, la moment, să nu dispunem de programul Photoshop. În aceste cazuri soluția sunt  programele gratuite, la fel de calitative. Dezvoltatorul de Android, Anatolii Petcoglo, susține că putem utiliza aplicația de redactare foto GIMP, care are foarte multe instrumente asemănătoare cu Photoshop.

Acesta a prezentat, recent, în cadrul unui training organizat de American House Chișinău, avantajele programului GIMP.

Ce reprezintă GIMP?

Ceea ce putem face în Photoshop este posibil și în alte programe, dar absolut gratuit. Unul dintre acestea este programul multi-platformă pentru editarea de imagini GIMP (Image Manipulation Program). Fiind gratuit, utilizatorii programului pot să-l descarce din Internet, sa-l modifice ori să adauge coduri. De asemenea, pot cere codul-sursă (un set de instrucțiuni, specific unui anumit limbaj de programare), pentru a vedea dacă nu cumva sunt spionați. Și toate acestea, fără a încălca drepturile de autor.

Ce instrumente sunt utile în GIMP?

Interfața cu utilizatorul programului este asemănătoare cu cea din Photoshop. De asemenea, aproximativ 80% din funcții sunt practic identice.

De ce are nevoie un designer? Întâi de toate, de lumină. În GIMP există multiple variante de creat diferite gradiente. Puteți să alegeți tipul de gradient, culorile acestuia, structura și, în cele din urmă, să-l creați.
De asemenea, cu instrumentul pensulă (sunt diferite mărimi) puteți să desenați diferite obiecte. Prin intermediul unei tablete grafice (dispozitiv periferic de intrare pentru computere, care permite introducerea imaginilor desenate manual) ați avea imagini asemenea celor realizate cu un instrument de scris pe hârtie.

Un lucru fără de care nu se poate lipsi niciun designer grafic este radiera, cu care veți șterge greșelile. Un alt lucru util este posibilitatea de a evidenția imaginile de care aveți nevoie. De exemplu, aveți o fotografie și trebuie să tăiați de acolo un obiect și să-l aplicați pe altă fotografie. Veți folosi în acest caz instrumentul arcan (lasoul).
 

Cum edităm o fotografie?

Să zicem că trebuie să editați o fotografie și să retușați anumite momente. Puteți face acest lucru calitativ, utilizând instrumentul blurare sau estompare, care folosește cele mai apropiate culori. De exemplu, luați nuanța pielii de la un obiect și o mutați în locul pe care vreți să-l acoperiți.

Pe panelul din dreapta, puteți observa un obiect pe care l-ați proiectat cu ajutorul panelului din stânga și cum va arăta acesta în realitate. Puteți de asemenea să descărcați textura necesară, ori să schimbați obiectul în mărime tridimensională.

Despre mai multe instrumente ce pot fi utilizate cu ajutorul aplicației GIMP aflați aici: