Eşti aici

Poziția ONG-urilor de media față de agresarea verbală a jurnaliștilor de către primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni

13 Mai 2019
831 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea verbală a jurnaliștilor de la NordNews.md de către primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni, Ghenadie Ioxa.
 
Potrivit portalului, incidentul s-a produs vineri, 10 mai, în timp ce reporterul și cameramanul portalului NordNews.md din Bălți se aflau pe teren pentru a documenta un subiect despre presupusele tentative ale primarului de a deposeda un investitor străin de câteva loturi de teren agricol.

Din secvența video se vede cum primarul refuză să răspundă la întrebările jurnalistului și a invocat motivele enunțate anterior  de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, într-o discuție cu jurnaliștii de la o altă instituție de presă: „Voi sunteți televiziunea bandiților”. Când reporterul insistă cu alte întrebări, primarul trece la insulte de ordin personal.

Condamnăm comportamentul inadecvat al primarului Ghenadie Ioxa în raport cu reprezentanții presei și calificăm cuvintele jignitoare ale acestuia la adresa reporterului de la NordNews.md drept calomnie și injurie. Îndemnăm colegii să depună o cerere la poliție, iar organelor de drept să investigheze cazul și să sancționeze alesul local în conformitate cu legislația care prevede sancțiuni pentru intimidarea jurnaliștilor.

Atragem atenția persoanelor cu funcții publice că ține de obligația lor să le ofere jurnaliștilor orice informație de interes public. Articolul 4 din Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează: „Mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public și de a efectua, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice în probleme de interes public”. Solicităm funcționarilor publici și aleșilor locali să adopte un comportament civilizat și decent în raport cu jurnaliștii care se află în exercițiul profesiei și servesc interesului public.

Reamintim că oricine, în cazul în care nu este de acord cu metodele de lucru ale jurnalistului sau cu materialele sale, se poate adresa la Consiliul de Presă din Republica Moldova care va examina plângerea și va da o apreciere comportamentului profesional și/sau calității muncii jurnalistului.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei

Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova