Eşti aici

CA s-a autosesizat la Scrisoarea deschisă a PublikaTV și nu a găsit încălcări ale dreptului copilului în emisiunea „Vorbește Moldova”, de la Prime TV

17 Mai 2019
1261 de afişări
Scrisoarea deschisă a postului Publika TV, care îl viza pe politicianul Andrei Năstase, apelul public al Consiliului de Presă cu solicitarea de a sancționa încălcările drepturilor copilului în emisiunea „Vorbește Moldova” de la Prime TV și plângerea unui grup de cetățeni față de un reportaj difuzat de postul Elita TV din Rezina au constituit principalele subiecte pe agenda ședinței de vineri, 17 mai, a Consiliului Audiovizualului (CA). 

În debutul ședinței, președintele CA Dragoș Vicol a condamnat afirmațiile copreședintelui blocului politic ACUM Andrei Năstase, care a numit recent, în cadrul unei conferințe de presă, postul de televiziune Publika TV, drept „Publika WC”.  Astfel, CA s-a autosesizat la Scrisoarea deschisă a redacției, în care aceasta își exprima indignarea față de acest limbaj, declarându-l pe Andrei Năstase „inamicul nr.1” al postului până când politicianul îşi va prezenta public scuzele.

Dragoș Vicol și-a întemeiat poziția pe prevederile Codului serviciilor media audiovizuale cu privire la protecția jurnaliștilor, potrivit cărora „în cazul autosesizării ori în cazul sesizării de către jurnaliști sau de către furnizorii de servicii media, Consiliul Audiovizualului examinează în ședințe publice cazurile de amenințări, presiuni și intimidări, de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei jurnaliștilor sau activității furnizorilor de servicii media și, după caz, sesizează autoritățile competente”.

În aceeași ședință, membrii CA s-au expus pe marginea emisiunii „Vorbește Moldova”, difuzată la postul de televiziune Prime TV. Precizăm că, pe 26 aprilie, CA a fost sesizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, printr-un apel public, cu solicitarea ca autoritatea de reglementare în audiovizual să intervină pentru a descuraja și sancționa încălcările drepturilor copilului în această emisiune.

Consiliul de Presă a considerat că realizatorii edițiilor din 15 și 16 aprilie 2019 ale emisiunii, intitulată „Părinte, te iubesc!”, care viza istoria unei fete abuzate sexual de tatăl vitreg, „au comis abateri grave de la normele deontologice și de la cele legale”. Astfel, a fost încălcat atât Codul deontologic al jurnalistului, care prevede că „jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori”; cât și Legea cu privire la protecția copiilor împotriva impactului informației, care stipulează că „minorul are dreptul la protecția imaginii și a vieții sale private”.  

În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a informat că a monitorizat cele două ediții ale emisiunii vizate, dar nu a identificat anumite încălcări ale dreptului copilului în abordarea subiectului de către Prime TV.

În ședința din 17 mai, membrii CA au luat act și de plângerea unui grup de cetățeni față de un reportaj difuzat de postul Elita TV, din Rezina. În urma monitorizărilor efectuate de CA, s-a constatat că jurnaliștii nu au comis nereguli.