Eşti aici

Critici la adresa postului public de televiziune, privind modul cum a reflectat evenimentele politice din țară: „Ce concert fain la Moldova 1!”. Replica administrației: „Nu este o calamitate naturală!”

11 Iunie 2019
1631 de afişări
Membra Consiliului Audiovizualului (CA) Olga Guțuțui a solicitat, pe 10 iunie, monitorizarea programelor postului public de televiziune Moldova 1, pentru zilele de 8 și 9 iunie, cu privire la reflectarea evenimentelor politice din țară.

Autosesizarea a apărut după ce mai multe persoane și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare față de modul în care postul public Moldova 1 a reflectat evenimentele din 8 și 9 iunie din capitală. „Ce concert fain e pe Moldova 1!”; „Moldova 1, nu fi penibilă”, au scris acestea, observând că, în timp ce alte televiziuni transmiteau live evenimentele, postul public își respecta grila.

Cercetătorul media Victor Gotișan ironizează pe rețele de socializare emisia postului.

Iulian Groza director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a surprins momentul în care Moldova 1 transmitea concerte pe 8 iunie.

Analistul politic Andrei Popov s-a arătat indignat de invitații selectați de către Moldova 1 într-o ediție specială.


 

Directorul Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, consideră că administrația postului trebuie să-și prezinte demisia.

Solicitată de Media-azi.md să comenteze aceste afirmații, directoarea postului public de televiziune,  Ecaterina Stratan, a respins criticile. În opinia ei, cei care consideră că Moldova 1 nu a reflectat suficient evenimentele, cel mai probabil, s-au grăbit cu concluziile. „Au conectat Moldova 1, au dat de emisiunea „Evantai Folcloric” și, evident, și-au zis: Gata, e Lacul Lebedelor – Moldova 1 cântă! Dar nu este calamitate naturală... Da, s-a întâmplat... sunt niște chestii, dar sunt ore speciale unde noi venim cu informații”, ne-a spus Ecaterina Stratan.  

Directoarea postului public de televiziune a adăugat că  Moldova 1,  sâmbătă, a difuzat nouă buletine de știri și trei ediții speciale la această temă, iar duminică, începând cu ora 7, la fiecare oră a difuzat buletine de știri și ediții speciale. „Am dat toate părțile: briefingul doamnei Maia Sandu, al domnului președinte, al democraților”, susține Ecaterina Stratan.

Precizăm că, la solicitarea membrei CA, Olga Guțuțui, autoritatea de reglementare în audiovizual va monitoriza programele Moldova 1 pentru zilele de 8 și 9 iunie, cu nominalizarea programelor din oră în oră prin prisma respectării atribuțiilor furnizorului public de servicii media.

Responsabilă de comunicare cu presa de la CA, Lia Guțu, ne-a comunicat că autosesizarea Olgăi Guțuțui urmează să fie aprobată la Secretariat și să fie remisă Direcției de Monitorizare pentru monitorizare. Guțu a precizat că, în cazul în care CA nu dispune de înregistrările postului de televiziune din cele două zile, Direcția le va solicita de la postul Moldova 1.