Eşti aici

Reporteri fără Frontiere și Freedom House îndeamnă forțele politice din Moldova să respecte drepturile jurnaliștilor

17 Iunie 2019
1005 afişări
Organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF) a solicitat partidelor politice să respecte drepturile jurnaliștilor și valorile libertății presei, iar Freedom House a cerut autorităților de la Chișinău să se asigure că jurnaliștii își pot face meseria fără să fie obstrucționați.

RSF a venit vineri, 14 iunie,  cu un apel către partidele politice din Republica Moldova, cerându-le să acționeze în mod responsabil și să respecte libertatea presei, în condițiile în care „aproximativ 16 jurnaliști au avut de suferit în timpul manifestațiilor din 7-9 iunie, organizate de simpatizanții Partidului Democrat”.

„Îndemnăm toate forțele politice să facă tot posibilul pentru a opri acest val de violență", a declarat Johann Bihr, șeful biroului RSF din Europa de Est și Asia Centrală. „Mass-media trebuie să fie capabilă să relateze despre evenimente și proteste pentru a-și îndeplini misiunea de interes public. Organizatorii manifestațiilor și poliția sunt datori să îi protejeze pe jurnaliști. În cazul în care astfel de atacuri vor deveni fapte obișnuite, în societate se va instaura o atmosferă de cenzură și intimidare".

Reporteri fără Frontiere atrage atenția, totodată, că pe fundalul polarizării politice și al controlului din partea oligarhilor asupra mass-mediei, Republica Moldova a pierdut zece poziții în Indicele Libertății Presei Mondiale al RSF din 2019 și ocupă acum locul 91 din 180 de țări.

În contextul acelorași evenimente, tot pe 14 iunie, Reprezentantul Freedom House pentru Europa și Eurasia, Marc Behrendt, a solicitat guvernanților moldoveni să se asigure că jurnaliștii își pot face meseria liber și fără obstrucționări. „Jurnaliștii trebuie să-și poată face munca pentru a oferi o informație obiectivă publicului, precum și să aibă acces la adevăr fără intimidare sau violență", a declarat Marc Behrendt. „Autoritățile și protestatarii trebuie să acționeze în așa fel, încât să se asigure că jurnaliștii își fac meseria liber și fără impedimente”, a subliniat Reprezentantul Freedom House pentru Europa și Eurasia, reamintind că respectul față de libertatea presei este „crucial” acum, când Moldova încearcă să-și determine pașii către democrație.

Precizăm că jurnaliștii din Republica Moldova au ajuns în vizorul mai multor organizații internaționale de apărare a drepturilor jurnaliștilor și de monitorizare a mass-media din lume în urma  evenimentelor din 7-9 iunie, când au fost agresați și intimidați în timpul protestelor organizate de Partidul Democrat din Moldova (PDM). Astfel, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Harlem Désir, a adresat un Apel către autoritățile moldovene, îndemnându-le să asigure condiții securizate de muncă pentru jurnaliști. De asemenea, organizația internațională IFEX a publicat declarația ONG-urilor de media din Moldova, în care acestea condamnau agresarea mai multor reprezentanți ai presei în timpul protestelor PDM.