Eşti aici

Postul Publika TV a fost avertizat public pentru un titlu defăimător la adresa unei deputate

06 Iunie 2019
3059 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public, în cadrul ședinței din 5 iunie, postul de televiziune Publika TV pentru încălcarea prevederilor legale cu privire la asigurarea informării corecte a telespectatorilor. Sancțiunea a fost aplicată după ce  deputata Arina Spătaru (PPDA) s-a plâns la CA pe posturile Prime TV, Publika TV și TVN, pentru că nu i-au oferit dreptul la replică.

În petiția sa, Arina Spătaru a informat CA că, în reportajele realizate cele trei posturi de televiziune au difuzat informații manipulatorii, care i-au lezat onoarea și reputația. Aceasta a precizat că reportajele au apărut atât la tv, cât și pe site.

În materiale se relata că deputata era suspectată de către un grup de mame că le-ar fi luat banii acumulați în cadrul târgului de caritate pentru copiii lor suferinzi de autism, fapt combătut de Arina Spătaru într-o intervenție pe Facebook. Deputata susține că jurnaliștii nu i-au solicitat opinia și nu i-au oferit dreptul la replică.

Rezultatele monitorizării CA au atestat că, pe data de 24 aprilie 2019, postul de televiziune Publika TV a difuzat reportajul intitulat „Lacrimi de deputat pe Facebook. Deputata PPDA Alina Spătaru a plâns pe Facebook. Alina Spătaru regretă că nu a mai reușit să bea coniak”.

CA a constatat că, prin difuzarea unui astfel de titlu, postul Publika TV a încălcat prevederile Codului Audiovizualului, potrivit cărora în programele audiovizuale de știri și de dezbateri titlurile și textele afișate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esența faptelor și datelor prezentate.

Administrația Publika TV a menționat, în explicația către CA, că deputata urma să precizeze pentru ce informație defăimătoare solicită dreptul la replică. Postul susține că nu a refuzat să ofere dreptul la replică, dar că „acesta poate fi exercitat prin plasarea pe site a replicii, specificând că dreptul la replică se va acorda numai la informația defăimătoare contestată care va fi expusă în termeni decenți și nu va conține amenințări sau comentarii marginale”.

După examinarea chestiunii, președintele CA Dragoș Vicol a propus sancționarea Publika TV cu avertizare publică, decizia fiind aprobată unanim.

Celelalte două posturi, invocate de deputată în petiția către CA, nu au fost penalizate. TVN a acordat dreptul la replică deputatei în aceeași zi, când a fost solicitat, iar Prime TV, în reportajul „Deputatul PPDA, Arina Spătaru, a încercat să se justifice în fața unor mame. Care este motivul”, publicat pe 25 aprilie 2019, a prezentat și opinia deputatei, care a respins acuzațiile.