Demonopolizarea mass-mediei urmează să fie asigurată prin liberalizarea pieței de publicitate, fapt care ar crea condiții de dezvoltare durabilă a presei independente. Alți factori care ar conduce la demonopolizare ar fi independența companiei de măsurare a audienței TV, interzicerea firmelor rezidente în jurisdicții dubioase (off-shore) sau care nu-și dezvăluie proprietarii reali ai afacerilor din media, precum și promovarea cadrului legislativ cu privire la transparența financiară a instituțiilor media.
Iată și alte măsuri preconizate de Guvern cu referire la media:
• Asigurarea independenței totale față de guvernare a Companiei „Teleradio-Moldova” și excluderea subordonării politice a acesteia.
• Creșterea eficienței și independenței Consiliului Audiovizualului prin revizuirea prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale în corespundere cu propunerile societății civile și în conformitate cu recomandările partenerilor de dezvoltare.
• Oferirea de către toate autoritățile și instituțiile publice ale statului a accesului liber pentru jurnaliști la informația de interes public.
• Promovarea unui program de stimulare fiscală pentru dezvoltarea instituțiilor media independente, inclusiv a celor din regiunile Moldovei.
Textul integral al Programul de activitate al Guvernului din 2019 poate fi accesat pe site-ul Guvernului, la rubrica informații utile.
Sursa Foto: gov.md