Eşti aici

RISE Moldova: Studiourile unde emit televiziunile afiliate lui Vlad Plahotniuc, sechestrate. Reacția lui Oleg Cristal

02 Iulie 2019
3414 afişări
Mai multe proprietăți înregistrate pe numele companiei Finpar Invest, firmă afiliată deputatului democrat Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de anchetatori în cadrul unui dosar penal pornit pentru spălare de bani, scrie RISE Moldova. Printre acestea, au fost sechestrate studiourile companiei în care activează posturile de televiziune Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3, dar și posturile de radio: Publika FM și Muz FM. Investigațiile în acest dosar sunt efectuate de către angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI).

Prime TV și Publika TV aparțin oficial lui Vlad Plahotniuc, iar posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3 sunt deținute de consilierul politic al deputatului, Oleg Cristal.

Potrivit RISE Moldova, ARBI a emis, pe 26 iunie, actul cu nr. 21/1-3645 prin care a pus sechestru, pe o perioadă de 15 zile, pe mai multe proprietăți deținute de compania Finpar Invest SRL. Ofițerii CNA au obținut, la rândul lor, pe 27 iunie, mandat judecătoresc și au aplicat și ei sechestru pe bunurile Finpar Invest, conform extraselor cadastrale.

Potrivit publicației, studiourile se întind pe o suprafață de aproape opt mii de metri pătrați și valorează circa 30 de milioane de lei. Terenul de peste un hectar pe care sunt amplasate nu îi aparține Finpar, dar compania se judecă cu Agenția Proprietății Publice pentru privatizarea acestuia.

Media-azi.md a încercat să obțină un comentariu de la Oleg Cristal cu privire la informațiile difuzate. „Niciun comentariu. E vorba de imobilele deținute de compania Finpar. Companiile tv închiriază aceste studiouri”, a comentat Oleg Cristal.

Consilierul a precizat că este vorba despre compania care deține aceste studiouri și nu vrea să se facă vreo confuzie cu instituțiile media, care închiriază acest spațiu. Cristal a mai adăugat că posturile tv activează în continuare în regim normal.

Potrivit Codului de procedură penală, punerea sub sechestru a bunurilor este „o măsură procesuală de constrângere, care constă în inventarierea bunurilor şi interzicerea proprietarului sau posesorului de a dispune de ele, iar în caz de necesitate, de a se folosi de aceste bunuri”. Conform legislației, după punerea sub sechestru a conturilor şi a depozitelor bancare sunt încetate orice operaţiuni în privinţa acestora.

Punerea sub sechestru a bunurilor se aplică pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat de infracţiune, acţiunea civilă sau eventuala confiscare specială a bunurilor ori a contravalorii bunurilor utilizate la săvârşirea infracţiunii ori rezultate din infracţiune.

UPDATE: Ulterior, reprezentanții posturilor TV Prime, Publika, Canal 2, Canal 3 și ai companiei de producție media GMG, au publicat o declarație comună în care infirmă faptul că studiourile acestor instituții media ar fi fost puse sub sechestru și că instituțiile media sus-menționate nu au legătură cu Finpar Ivest, ci doar sediul, unde acestea se află, aparține acestei companii.