Eşti aici

Comisia Parlamentară pentru mass-media a cerut demisia conducerii Teleradio-Moldova și a președintelui CS

10 Iulie 2019
1237 de afişări
Deputații din cadrul Comisiei Parlamentare pentru mass-media au calificat drept ineficientă activitatea Consiliului de Supraveghere (CS) a Companiei publice Teleradio-Moldova, în cadrul audierii din 10 iulie a președintelui CS și a conducerii companiei. De asemenea, membrii Comisiei au cerut demiterea președintei Teleradio-Moldova, Olga Bordeianu, a directoarei Moldova 1, Ecaterina Stratan, și a președintelui Consiliului de Supraveghere, Nicolae Spătaru.

De asemenea, parlamentarii au recomandat Consiliului Audiovizualului (CA) să examineze activitatea CS, ca organ de supraveghere a activității furnizorului public național de servicii media. Grupul de lucru parlamentar pentru monitorizarea mass-media, împreună cu CA, va informa deputații, până la 1 septembrie 2019, despre rezultatele acestor activități.

Deputații Maria Ciobanu și Octavian Țîcu au propus ca administrația Companiei Teleradio-Moldova și președintele CS să-și dea demisia. Octavian Țîcu a menționat că Moldova 1 nu a avut reacții adecvate cu privire la informarea cetățenilor despre diferite evenimente majore din ultimul timp. Potrivit lui Țîcu, demisia acestora ar trebui să pună începutul schimbărilor, astfel încât televiziunea națională să devină cu adevărat publică.

Membrii Comisiei au fost de părerea că Olga Bordeianu și Ecaterina Stratan au gestionat ineficient banii publici și ar fi transformat postul public într-o televiziune de partid, iar Olga Bordeianu ar fi admis mai multe încălcări cu privire la angajarea și demiterea angajaților.

 

Deputații s-au arătat nemulțumiți și de modul în care Moldova 1 a reflectat evenimentele din 8-9 iunie 2019. Deputatul Lilian Carp a menționat că postul public de televiziune a prezentat evenimentele în aceeași manieră în care a difuzat holdingul media al deputatului democrat Vladimir Plahotniuc.

Carp a subliniat că informațiile prezentate de Moldova 1 au fost prezentate prea târziu și că cetățenii astfel au fost manipulați.

Ecaterina Stratan a menționat, la rândul ei, că postul public a prezentat echidistant și operativ evenimentele din acele zile și că acest lucru ar putea fi demonstrat de monitorizări.
Deputata Maria Ciobanu a afirmat că Olga Bordeianu și Ecaterina Stratan ar fi „spălat bani” la Moldova 1 și că va solicita un audit suplimentar. Stratan a negat și aceasta acuzație.

Președintele Consiliului de supraveghere, Nicolae Spătaru, a fost acuzat că nu a reacționat prompt la încălcările admise de către administrația companiei publice.

Acesta a mai fost întrebat de ce procesele verbale din cadrul ultimelor ședințe nu au fost făcute publice și cu ce s-a soldat monitorizarea emisiunilor tv la postul public de la începutul lunii iunie. Spătaru a menționat că procesele-verbale se publică mai târziu pentru că necesită redactarea documentelor, după ce toți membrii se uită peste acesta. Cât privește monitorizarea emisiunilor, CS nu a constatat încălcări în cadrul emisiunilor prezentate la postul public tv.

Președintele Comisiei Parlamentare de profil Adrian Lebedinschi a obiectat că membrii CS se întrunesc prea des, pentru a putea obține mai mulți bani, aceștia fiind plătiți per ședință.

Decizia Comisiei Parlamentare urmează să fie propusă spre dezbatere în plenul Legislativului.

UPDATE: După audierile din cadrul Comisiei Parlamentare despre demiterea conducerii Companiei publice Teleradio-Moldova, administrația a publicat un apel public în care se menționează că postul public Moldova 1 a devenit ținta unei campanii de denigrare. Reprezentanții Moldova 1 susțin că scopul acestei „campanii de defăimare” este denigrarea imaginii postului public. De asemenea, conducerea televiziunii consideră că partidele de la guvernare  vor să instituie un „control politic” asupra Moldova 1.
 

„Suntem învinuiți pe nedrept că, în calitate de post public, nu am reflectat echidistant și imparțial evenimentele din 8 și 9 iunie curent. Considerăm că aceste declarații, dar și solicitarea de demisie a directorului Moldova 1, președintelui Companiei Teleradio-Moldova și președintelui CS sunt politizate, lipsite de obiectivitate și reprezintă per total o tentativă de ingerință în politica editorială a difuzorului public. Mai mult, înverșunarea cu care se pedalează pe aceste probleme-fantomă  este un semn clar că pe instituția publică se pune presiune”, se menționează în comunicatul instituției, publicat miercuri, 10 iulie curent.