Eşti aici

Scandal la Florești: Primarul a blocat ușa sediului Flor TV, iar administrația postului s-a plâns la poliție și procuratură

16 Iulie 2019
2101 afişări
Primarul de la Florești, Valeriu Ceapa, a ordonat, pe 12 iulie curent, să fie schimbat lacătul la ușa sediului postului local de televiziune Flor TV, care se află în incinta Primăriei. Acesta pretinde că instituția media ar avea datorii față de primărie și că nu mai dorește să prelungească contractul de arendă cu Flor TV.

Incidentul din 12 iulie a fost filmat și publicat pe rețelele de socializare de către Flor TV. În video-ul  publicat se vede cum o persoană, la indicația primarului Valeriu Ceapa, schimbă lacătul la ușa de intrare în sediul postului Flor TV. În imagini mai apare directorul postului tv, Valeriu Postolachi, care susține că primarul și o persoană necunoscută, au schimbat lacătul de la ușă.

Postolachi a chemat și Poliția, însă primarul nu s-a oprit, afirmând că are dreptul să administreze bunurile primăriei așa cum crede el de cuviință. În materialul video, Valeriu Ceapa mai spune că vrea să acorde acest spațiu, situat la subsolul primăriei, unei întreprinderi municipale, fără a preciza cui anume.

Primarul a mai invocat, în același material video, că administrația postului a fost anunțată încă anul trecut, în august, că primăria nu va mai prelungi contractul de arendă cu Flor TV și că jurnaliștii ar fi trebuit să părăsească încăperile încă în luna ianuarie 2019. Acesta a precizat că nu mai dorește să prelungească contractul de arendă.

Contactat de Centrul pentru Jurnalism Independent, directorul postului tv Valeriu Postolachi ne-a comunicat că s-a adresat la procuratură și la poliție cu plângere și așteaptă decizia instanțelor. Până atunci, organele de drept le-au recomandat reprezentanților postului tv să-și pună un nou lacăt la ușă și să-și continue activitatea.

Postolachi susține că postul de televiziune are datorii istorice față de primărie, care însă nu țin de contractul de arendă și datează din anul 2008, când în fruntea autorității publice se afla un alt primar.

Mai mult, directorul Flor TV ne-a spus că primăria este cea care ar avea datorii (de circa 35.000 de lei) față de postul de televiziune pentru prestări de servicii, și că s-a adresat în instanța de judecată pentru a le recupera. Judecătorul i-ar fi răspuns că va examina cazul în septembrie 2019, amânând decizia, la insistența primarului.

Postolachi a precizat că a fost avertizat de primărie despre intenția de a nu prelungi contractul de arendă, în ianuarie 2019. Totodată, acesta susține că, la sfârșitul lunii decembrie 2018, reprezentanții televiziunii au depus cereri repetate de prelungire a contractului de închiriere, în adresa primarului, însă ei nu au răspuns la solicitările menționate. Directorul postului tv susține că, potrivit legislației, în cazul în care autoritățile nu răspund la astfel de solicitări, contractul de arendă se prelungește automat, în mod tacit.

Mai mult, în opinia lui Postolachi, prelungirea sau încetarea unor astfel de contracte țin de competența consiliului orășenesc, însă consilierii nu au fost informați despre solicitarea postului.

Potrivit lui Postolachi, decizia primarului de a nu prelungi contractul cu Flor TV ar avea și o altă o explicație. Primarului i s-ar fi obiectat de mai multe ori să nu se amestece în activitatea postului, întrucât acesta intervenea în departamentul de montare pentru a dicta ce să lase pe post și ce nu, motivându-și indicațiile prin faptul că primăria achita pentru publicitate sau alte servicii.

La rândul său, primarul de la Florești, Valeriu Ceapa, a confirmat pentru Media-azi.md că a emis o dispoziție încă în august 2018, prin care a încetat contractul de arendă cu Flor TV din ianuarie 2019, iar administratorul postului a fost informat despre această dispoziție, confirmând prin semnătură. În opinia primarului, Flor TV și Postolachi „au acapărat” ilegal sediul, de la începutul anului, și continuă să-l ocupe până în prezent.

Valeriu Ceapa are și o explicație cu privire la învinuirile administratorului tv ce țin de ingerința în activitatea postului. Ceapa susține că a solicitat doar ca postul să realizeze mai multe reportaje despre reparația trotuarelor, motivând că achită televiziunii pentru diferite servicii.

De asemenea, acesta a negat că primăria ar avea datorii față de Flor TV.

În prezent, potrivit primarului, oamenii legii investighează cazul.

De menționat că postul Flor TV închiriază de circa 27 de ani spațiul din sediul primăriei Florești.