Eşti aici

Societatea civilă face apel către primarul interimar de la Chișinău să asigure accesul presei la ședințele Primăriei

18 Iulie 2019
1326 de afişări
Menținerea caracterului public al ședințelor Primăriei și asigurarea accesului la ele a presei și a locuitorilor capitalei, dar și alte cerințe se regăsesc într-o declarație semnată de un grup de activiști civici și de mai multe ONG-uri și publicată joi, 18 iulie, pe site-ul primariamea.md. Reamintim că, în ajun, un alt grup de ONG-uri, reprezentând mass-media, au solicitat primarului interimar al capitalei, Adrian Talmaci, să își revizuiască decizia prin care a limitat accesul jurnaliștilor la ședințele operative.

Semnatarii apelului s-au arătat îngrijorați față de decizia noului primar interimar și consideră că în contextul perioadei preelectorale această măsură ar putea crea condiții pentru săvârșirea abuzurilor din partea administrației publice locale. „Totodată, suntem îngrijorați că decizia primarului interimar ar putea crea un precedent la care administrațiile ulterioare vor apela pentru a limita accesul locuitorilor municipiului Chișinău la informația de interes public”, se menționează în apel.

Organizațiile semnatare au solicitat de la Adrian Talmaci și administrația Primăriei menținerea caracterului public al ședințelor Primăriei și asigurarea accesului presei și locuitorilor la ședințele instituției (prin invitația unor mass-media specializate în transmisiuni live precum Privesc.eu) sau prin organizarea unor transmisiuni live proprii. De asemenea, ei au cerut ca cetățenii să fie informați preventiv despre organizarea ședințelor Primăriei, cu indicarea orei și datei desfășurării ședințelor, și despre ordinea de zi a acestora și rapoartele prezentate de către funcționari.

Reprezentanții societății civile și-au exprimat dorința de a discuta public cu reprezentanții Primăriei și cu primarul interimar pe marginea acestui subiect.

Reamintim că, în ajun, organizațiile neguvernamentale de media au calificat drept abuzivă asemenea decizie și au cerut Consiliului Municipal al Primăriei Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova să intervină în soluționarea imediată și necondiționată a acestei probleme.

Centrul pentru Jurnalism Independent a solicitat o copie a deciziei semnate de primarul interimar, dar a fost informat de către purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu, că decizia ar fi fost doar verbală.
 
 Sursa Foto: Calatorie.md