Eşti aici

ONG-urile de media cer soluționarea imediată și necondiționată a problemei accesului presei la ședințele administrației publice locale

16 Iulie 2019
1082 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea față de  decizia noului primar interimar, Adrian Talmaci, de a interzice pezența presei la ședințele operative ale Primăriei municipiului Chișinău. Instituția, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, a dat asigurări că jurnaliștii vor fi informați despre activitatea primăriei prin intermediul comunicatelor de presă sau a solicitărilor de informație.

Calificăm drept abuzive asemenea decizii, dat fiind că în cadrul ședințelor operative se pun în discuție subiecte de interes public, ce vizează direct locuitorii capitalei.

Precizăm că legislația mass-media stipulează că jurnaliștii au dreptul să obțină și să difuzeze informații, să filmeze, să facă imprimări audiovizuale și să fotografieze. Totodată, Legea privind libertatea de exprimare prevede, în articolul 6 alin. (1), că orice persoană are libertatea de a primi informații de interes public prin intermediul mass-mediei. Conform aceleiași legi, prin noțiunea de interes public se subînțelege interesul societății față de evenimentele ce țin de exercitarea puterii publice într-un stat democratic.

Solicităm noului primar interimar să își revizuiască decizia în așa fel, încât reprezentanții presei să aibă acces liber la ședințele operative. Limitarea acestui drept constituie o încălcare gravă, atât a legislației mass-media, cât și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor de a fi informați.

Facem apel către Consiliului Municipal al Primăriei Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova și alte instituții cu influență asupra persoanelor din domeniu, să intervină în soluționarea imediată și necondiționată a acestei probleme și să asigure accesul presei și al oricăror cetățeni la ședințele din cadrul administrației publice locale.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți 
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova