Eşti aici

O decizie de restricționare a accesului la informație a fost schimbată brusc, sub presiunea opiniei publice

25 Iulie 2019
1272 de afişări

Primarului interimar de la Chișinău i-au trebuit zece zile pentru a-și  schimba decizia privind interzicerea presei la ședințele operative ale instituției. După ce luni, 15 iulie, jurnaliștii au fost ținuți după ușa, miercuri, 24 iulie, Adrian Talmaci a declarat că Primaria Chișinău „niciodată nu a limitat accesul în clădirea Primăriei și la ședințele care se organizează în cadrul Primăriei” și a invitat jurnaliștii la ședința operativă de luni, 29 iulie, ora 14.00.

Cronica evenimentelor

15 iulie. Mai mulți jurnaliști, veniți la Primăria Chișinău pentru a participa la tradițională ședință de luni, de la ora 8.30, au fost  ținuți după ușa, fără ca primarul interimar să le dea vreo explicație. Ulterior, ei au aflat că Adrian Talmaci a interzis accesul presei la întrunirile funcționarilor până la alegerile locale. Publicul și reprezentanții mass-media urmau să obțină informații despre rezultatele ședințelor din comunicatele de presă, pregătite la primărie. Reacțiile nu s-au lăsat așteptate. În aceeași zi mai multe posturi TV și portaluri de știri au relatat despre acest fapt de îngrădire a accesului la informație.  

16 iulie. Organizațiile de media au reacționat prompt la această decizie, calificând-o drept abuzivă și amintindu-i edilului interimar că legislația mass-media garantează dreptul jurnaliștilor de a obține și a difuza informații de interes public. Ședințele de la Primărie sunt publice, deoarece în cadrul lor sunt puse în discuție subiecte ce vizează direct locuitorii capitalei, au menționat cei opt semnatari ai declarației. Aceștia au făcut apel către Consiliului Municipal al Primăriei Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova să intervină în soluționarea imediată și necondiționată a acestei probleme și să asigure accesul presei și al oricăror cetățeni la ședințele din cadrul administrației publice locale.

17 iulie. Interzicerea accesului la ședințele Primăriei Chișinău este discutată pe rețelele de socializare. Simpli internauți, dar și juriști sau jurnaliști au dezaprobat decizia primarului interimar. Unii dintre ei au fost de părerea că o astfel de acțiune din partea unui funcționar public ar trebui atacată în instanță. Juristul Centrului pentru Jurnalism Independent  a încercat să obțină o copie a deciziei lui Adrian Talmaci, dar a fost informat de către purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu, că decizia ar fi fost doar verbală.

18 iulie. Menținerea caracterului public al ședințelor Primăriei și asigurarea accesului la ele a presei și a locuitorilor capitalei, dar și alte cerințe se regăsesc într-o declarație semnată de un grup de activiști civici și de mai multe ONG-uri și publicată joi, 18 iulie, pe site-ul www.primariamea.md. Semnatarii apelului s-au arătat îngrijorați față de decizia noului primar interimar în contextul perioadei preelectorale, când o astfel de măsură ar putea crea condiții pentru săvârșirea abuzurilor din partea administrației publice locale.

24 iulie.  În fața Primăriei Chișinău s-a desfășurat „Protestul pentru transparență”, organizat de mai multe organizații ale societății civile: „OccupyGuguță”, „Primăria Mea”, „Extinction Rebellion Moldova” şi „TEP - Tinerii pentru EcoPlastic”. Adrian Talmaci le-a declarat participanților la protest că Primăria municipiului Chișinău niciodată nu a limitat accesul presei în clădirea Primăriei și la ședințele care se preconizează în cadrul instituției și că, săptămâna viitoare, luni, la ora 14.00, va fi organizată ședința operativă. „Toată presa va avea acces la aceste ședințe”, a afirmat primarul interimar.

Precizăm că Adrian Talmaci a asigurat până nu demult funcția de secretar al Consiliului Municipal și a devenit primar interimar după ce Ruslan Codreanu a fost demis, cu votul a  36 de consilieri. Potrivit legii, Talmaci este obligat să asigure această funcție până va fi numit un alt primar interimar de către aleșii locali sau până la alegerile locale, preconizate pentru data de 20 octombrie. 
 sursă foto: www. europalibera.org