Eşti aici

Într-un nou Apel, Consiliul de Presă insistă ca CA să reexamineze problema încălcării interesului superior al copilului în emisiunea „Vorbește Moldova - Părinte te Iubesc ”

31 Iulie 2019
1283 de afişări
Consiliul de Presă (CP) a trimis un nou apel către Consiliul Audiovizualului (CA), pe data de 30 iulie, în care solicită să analizeze din nou conținutul emisiunii „Vorbește Moldova - Părinte te Iubesc” din 15 și 16 aprilie 2019, difuzată de Prime TV, despre o adolescență abuzată sexual de tatăl vitreg. Membrii CP consideră că, atunci când au examinat subiectul în ședința din 17 mai, membrii CA nu au atras atenția cuvenită la modul în care au acționat realizatorii emisiunii și nu au ținut cont de interesul superior al copilului.

Potrivit CP, în cele două ediții ale emisiunii ”Vorbește Moldova”, care a avut titlul ”Părinte, te iubesc!”, realizatorii au comis abateri grave de la normele deontologice și de la cele legale. Reamintim că CA, după monitorizarea emisiunii, în ședința sa din 17 mai, nu a constatat încălcări deontologice sau de ordin legal și doar a luat act de apelul primit de la CP.

Anterior, membrii CP au adresat un apel similar și către avocata poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu. În răspunsul acesteia, ombudsmanul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziția CA pe cazul dat, calificând argumentele membrilor CA drept contradictorii.

În acest context Ombudsmanul Copilului reamintește că sintagma interesul superior al copilului este prevăzută de art. 3 al Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, care prevede că ”în toate acțiunile care îi privesc pe copii, fie că sunt luate de instituții publice sau private de protecție socială, de către tribunale, autorități administrative sau de organe legislative, interesele superioare ale copilului trebuie să fie luate în considerare cu prioritate”, menționează Maia Bănărescu.
Precizăm că,  în decembrie 2018, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a sesizat Consiliul Audiovizualului în legătură cu încălcări grave ale drepturilor copilului într-o altă ediție a emisiunii „Vorbește Moldova”: „Cine a lăsat-o gravidă pe Mariana?”, difuzată de PRIME TV. Ca și de această dată, CA  a luat act de acest demers și a constatat că postul de televiziune PRIME nu a comis abateri de la legislația audiovizuală în vigoare.

Drept urmare, CP a solicitat repetat CA să examineze faptele și să le dea calificarea corespunzătoare. „Ne așteptăm că CA, pe lângă sancțiunile pe care le aplică conform legii, să descurajeze în general, prin atitudine și reacție publică, producerea de astfel de programe (care nu contribuie la dezvoltarea societății, ci la degradarea ei), atât la postul Prime TV, cât și la restul televiziunilor din țară”, se menționează în apelul CP.

Citiți și: Avocata poporului nu împărtășește poziția Consiliului Audiovizualului: În emisiunea Vorbește Moldova - Părinte te Iubesc „au fost încălcate normele deontologice ale jurnalistului și regulile de prezentare a informațiilor despre copil”