Eşti aici

Deciziile de la Chișinău fac ecou la Comrat: Mai mulți membri ai CS al GRT au fost demiși, iar Consiliul a devenit nefuncțional

31 Iulie 2019
1185 de afişări
Adunarea Populară (AP) din Găgăuzia a demis, pe 30 iulie, cinci din cei nouă membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) al Companiei publice de televiziune și radio GRT, scrie Gagauzinfo.md. Astfel, Consiliul a devenit, practic, nefuncțional, acest lucru fiind constatat și prin votul majoritar al deputaților. Bașcana Irina Vlah a salutat decizia deputaților și i-a îndemnat să organizeze un nou concurs de selectare a membrilor CS pe criterii profesionale, și nu politice.

Președintele Comisiei juridice a AP Piotr Ceavdari a relatat, în cadrul ședinței plenare din 30 iulie, că pe adresa Comisiei au parvenit mai multe informații de la diferite organizații obștești, care au semnalat despre încălcările admise în activitatea Consiliului.

Astfel, Igor Ianak, Andrei Mihailov și Ivan Terzi ar fi reprezentanți ai unor organizații sociopolitice și politice, iar acest fapt este interzis de legislația audiovizuală din regiune. Alți doi membri ai CS – Andrei Mihailov și Ludmila Moga - activează în aceeași organizație (Gagauz-gaz), ceea ce, la fel, nu este permis de legislație.

Președintele CS Igor Ianak a fost invitat la ședința AP, însă nu s-a prezentat din motive personale.

În urma dezbaterilor, deputații au demis doi membri ai CS – Ludmila Moga și Ivan Terzi. În aceeași ședință au fost aprobate cererile de demisie depuse încă pe 4 iulie de alți trei membri ai CS - Andrei Romanov, Nikolai Slavuțki și Iurii Oșevatiuk.

Astfel, Consiliul a devenit, practic, nefuncțional, drept urmare, deputații au votat pentru constatarea dizolvării CS al GRT.

Bașcana Irina Vlah a salutat decizia deputaților și i-a îndemnat să anunțe, cât se poate de rapid, concurs pentru selectarea unei noi componențe a CS al GRT, „bazat pe criterii profesionale, și nu politice”.

Anterior, experți din regiune menționau că GRT era permanent ținta politicienilor locali, care își doreau să controleze postul public regional, acesta fiind unul dintre cele mai bine cotate în Găgăuzia.

Amintim că, recent, Consiliul Audiovizualului de la Chișinău a votat pentru propunerea de demitere a componenței actuale a Consiliului de Supraveghere a Companiei publice Teleradio-Moldova, pe motiv că acesta nu și-a exercitat obligațiunile și a devenit un organ ineficient. 

Consiliul Audivizualului a votat pentru propunerea de demitere in corpore a membrilor Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova
 
Sursa Foto: Nokta.md