Eşti aici

Concurs după demisii: AP din Găgăuzia așteaptă CV-urile candidaților la funcția de membru al CS al GRT

12 August 2019
1260 de afişări
După ce Adunarea Populară (AP) din autonomia găgăuză a demis majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere (CS) al Companiei publice regionale de televiziune și radio GRT, deputații locali au anunțat un nou concurs pentru ocuparea locurilor vacante din Consiliu. De menționat că, pe 30 iulie, AP a demis cinci din cei nouă membri ai CS. Astfel, Consiliul a devenit, practic, nefuncțional, acest lucru fiind confirmat și prin votul majoritar al deputaților.

Cererile pentru ocuparea funcțiilor vacante pot fi expediate până la data de 11 septembrie 2019. Candidații ar trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să aibă viza de reședință neîntreruptă în ultimii cinci ani pe teritoriul Găgăuziei, studii superioare și cazier juridic curat.

Funcția de membru al CS al GRT este incompatibilă cu statutul de deputat al AP, membru al Comitetului Executiv din Găgăuzia, consilier în administrația publică locală sau funcționar de stat. De asemenea, în cadrul CS nu pot activa angajații aparatului AP și Comitetului Executiv, lucrătorii Companiei GRT sau altor întreprinderi din domeniul audiovizual.

De asemenea, pentru a evita conflictul de interese membrii CS nu pot să facă parte dintr-un partid politic, organizații politice obștești și nici să dețină acțiuni sau o cotă parte în organizațiile comerciale din domeniu.

Reamintim că foștii membri ai CS Igor Ianak, Andrei Mihailov și Ivan Terzi au fost demiși de către AP, pentru că ar fi fost reprezentanți ai unor organizații sociopolitice și politice, iar Andrei Mihailov și Ludmila Moga – din cauza că activează în aceeași organizație (Gagauz-gaz), ceea ce, la fel, nu este permis de legislația audiovizuală din regiune.

Anterior, directorul executiv al organizației Piligrim-Demo din autonomia găgăuză, Mihail Sirkeli, explica pentru Media-azi.md că prevederile actualei Legi a audiovizualului din Găgăuzia permit deputaților să-i elibereze din funcție pe membrii CS și că acest lucru este privit critic de către organizația pe care o conduce.

Potrivit acestuia, GRT reprezintă una dintre cele mai importante surse de informare despre evenimente interne pentru populația din autonomie.