Eşti aici

Responsabilizarea personală a membrilor CA și eliminarea taxelor ASP la solicitările de informație ale jurnaliștilor. Ce altceva prevede Planul de Acțiuni al Guvernului pentru 2019-2020

23 August 2019
880 de afişări
Guvernul a elaborat proiectul Planului de Acțiuni al Executivului pentru perioada 2019-2020, care include și acțiuni în domeniul mass-media, atât pe termen scurt, cât și de durată. De exemplu, septembrie 2019 este termenul prevăzut pentru revizuirea taxelor la Agenția de Servicii Publice pentru accesul la informație și modificarea tarifelor de locațiune pentru redacții. În iunie 2020, Guvernul își propune să modifice Legea Concurenței și Codul serviciilor media audiovizuale.
 
Potrivit proiectului, Guvernul își propune să excludă sau să diminueze taxele pentru accesul la informația de interes public în scopuri jurnalistice la Agenția Servicii Publice. Această solicitare, ani la rând, a fost invocată de jurnaliștii de investigație, care se plângeau de cheltuielile prea mari pe care le aveau pentru a obține informații de la Cadastru.

De asemenea, Executivul vrea să adopte proiectul de lege de modificare a Legii bugetului de stat care stabilește că redacțiile instituțiilor mass-media să plătească chirii mai mici pentru închirierea spațiilor în clădirile proprietate publică, fiind asimilate asociațiilor obștești.
 
În această ordine de idei, Cabinetul de miniștri intenționează să revizuiască hotărârea Guvernului Filip privind Î.S. Casa Presei, prin stabilirea unor condiții facilitare la închirierea încăperilor de către instituțiile și organizațiile mass-media. De asemenea, se propune constituirea unui Consiliul de supraveghere din reprezentanții organizațiilor mass-media care va monitoriza activitatea administrației Î.S. Casa Presei și vor putea solicita intervenția Guvernului în funcție de rezultatele monitorizării.
 
Pe termen mai îndelungat, Planul de Acțiuni prevede excluderea condițiilor discriminatorii din contractele de distribuire a publicațiilor periodice publice, impuse de Poșta Moldovei.

Până în iunie 2020 urmează să fie modificată legislația, astfel încât să asigure selectarea transparentă și pe criterii de meritocrație a membrilor Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova și solicitarea asistenței europene pentru finanțarea în următorii 4-5 ani a activității unei companii credibile de măsurare a audienței TV pe piața audiovizuală.

Nu în ultimul rând, se preconizează modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, pentru ca selectarea celor 5 membri ai CA propuși din rândul organizațiilor societății civile să revină organizațiilor din diferite domenii, iar Comisia parlamentară doar să ia act, fără a le putea influența.

Totodată, legislația va fi completată pentru responsabilizarea personală a membrilor CA, în cazul unor acțiuni vădit ilegale sau contrare interesului public în domeniul audiovizualului.

Cât privește Consiliul Concurenței, aici Guvernul vrea să simplifice formularele și să faciliteze procedura de semnalare a cazurilor de concurență neloială sau înțelegeri de cartel.

De menționat că premierul Maia Sandu, după accederea în funcție, a avut o întâlnire cu reprezentanții mass-media cărora le-a solicitat să expună principalele probleme din domeniul mediatic și eventualele soluții pentru fiecare problemă semnalată.
 
Sursa Foto:Media-azi.md