Eşti aici

Îngrijorat că în Casa Presei „este tot ce vrei în afară de presă”, Guvernul reduce prețul la chirie pentru mass-media

10 Septembrie 2019
902 afişări
Instituțiile mass-media vor putea să închirieze spații la prețuri mai mici în incinta Casei Presei, dar și a altor clădiri administrate de Guvern. Un ordin în acest sens a fost semnat luni, 9 septembrie, de către Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Spînu a subliniat că au fost recepționate mai multe semnale din partea reprezentanților mass-media privind prețurile exagerate la închirierea spațiilor și că în Casa Presei... este tot ce vrei, în afară de presă. „Rog ca acest ordin să fie executat, iar în termen de 30 de zile să fie revăzute toate contractele și noi, în sfârșit, să avem presă liberă fără a i se pune bețe în roate”, a menționat funcționarul public în cadrul unei ședințe cu responsabilii de domeniu din Guvern.

Astfel, dacă până în prezent instituțiile mass-media închiriau spații la coeficientul maxim de piață în valoare de 1,5, ordinul emis prevede micșorarea acestui coeficient până la 1,0.

Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului urmează să modifice, în termen de 30 de zile, contractele încheiate anterior cu instituțiile media.

Menționăm că anumite prevederi privind reducerea cuantumului, după care este calculat prețul pentru închirierea de către publicațiile periodice a spațiilor în clădirile aflate în proprietatea statului, se conțineau și într-un proiect de lege elaborat de Grupul parlamentar pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Documentul a fost însă avizat negativ de Guvernul Filip, iar pe 28 iunie 2019 a fost retras de Parlament.