Eşti aici

Jurnaliștii vor obține accesul gratuit la mai multe baze de date, în schimb ar putea fi obligați să se înregistreze în calitate de operator de prelucrare a datelor personale

05 Septembrie 2019
1069 de afişări
Jurnaliștii ar putea obține dreptul să acceseze gratuit baza de date cu privire la Registrele de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali și la datele din Cadastru privind bunurile imobile. Aceste propuneri se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Cancelaria de Stat. Potrivit secretarului general al Guvernului,  Andrei Spînu, pentru a beneficia de condițiile respective, instituțiile media vor trebui să se înregistreze în calitate de operatori de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Anunțul a fost făcut de secretarului general al Guvernului Andrei Spînu joi, 5 septembrie,  în cadrul unei mese de lucru dintre jurnaliști, reprezentanți ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) și Agenția Servicii Publice (ASP), după ce Mold-street.com a semnalat anumite probleme cu privire la accesul la informație la bazele de date ale Agenției.

Proiectul elaborat de Cancelarie, prevede modificări la Legea presei, Legea cadastrului bunilor imobile, Legea privind accesul la informație și Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.
 

Ședința de lucru cu genericul: „Accesul instituțiilor mass-media la informația de interes public din resursele informaționale de stat, deținute de Agenția Servicii Publice”.

De facilitățile respective vor putea beneficia publicațiile periodice, agențiile de presă și furnizorii de servicii media, adică persoane juridice. Informațiile cu privire la secretul de stat și cele privind starea de sănătate nu cad sub incidența acestei legi.

În document se mai menționează că solicitanții din partea mass-mediei, pentru a beneficia de accesul gratuit la baza de date vor trebui să dețină statut de operator, iar la necesitate să obțină autorizație pentru operațiunile de prelucrare a datelor cu caracter personal, emisă de către CNPDCP.

Secretarului general al Guvernului a adăugat că documentul a fost elaborat în regim de urgență și speră că, în timpul apropiat, acesta va ajunge pe masa deputaților.

Anterior, Mold-street.com a semnalat  că de câteva săptămâni jurnaliștii nu mai au acces la baza de date a persoanelor juridice Cis.webinfo, administrate de Camera Înregistrării de Stat. Agenția Servicii Publice a motivat că serviciul informațional a fost retras din exploatare din 10 iulie 2019.

În cadrul ședinței de astăzi reprezentanții ASP au anunțat că le vor prelungi dreptul jurnaliștilor de a căuta informațiile solicitate, începând cu 6 septembrie și până pe 1 noiembrie. După aceasta dată, autoritățile promit că vor identifica soluții pentru a ușura accesul la informație pentru jurnaliști.

Tot astăzi Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Protecția Vieții Private (APVP) au depus o moțiune publică la ASP în care reclamă ca fiind nefondate și eronate acțiunile de reziliere unilaterală a contractelor de prestări servicii și blocare nejustificată de către Agenție a accesului la datele publice din „Registrul de stat al persoanelor juridice”.

CIJM și APVP menționează că, în contextul legislației în vigoare, cerințele legale privind protecția datelor cu caracter personal se interpretează excesiv și neadecvat în cazul restricționării accesului la informațiile din Registrul de stat al persoanelor juridice care vizează: denumirea persoanei juridice, numele prenumele fondatorilor, mărimea cotelor de participare și alte informații de interes public, care trebuie să fie publice. „Legea spune foarte clar că informațiile enunțate supra sunt publice și accesibile oricărei persoane, nefiind identificate alte motive legale care ar exclude această obligație de a oferi acces public la aceste informații”, se mai arată în moțiunea publică.

Anterior, jurnaliștii de investigație au semnalat de nenumărate despre necesitatea de a elimina sau reduce taxele pentru accesarea bazelor de date de la Registre de Stat pe motiv că creșteau efectiv costurile pentru realizarea anchetelor de interes public.


Taxele pentru înregistrarea de stat şi serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice. Sursa: LEGE Nr. 220 din  19.10.2007

Amintim că în Parlament, anul trecut, a fost votat în prima lectură proiectul noii Legi cu privire la protecția datelor cu caracter personal, conform căruia mass-media nu este obligată să se înregistreze în calitate de operator de date cu caracter personal.