Eşti aici

Poliția din Anenii Noi îi va audia pe jurnaliștii Natalia Morari și Dorin Scobioală în baza unei plângeri depuse de către diaconul Ghenadie Valuța

29 August 2019
1371 de afişări
Jurnalista TV8 Natalia Morari și corespondentul Reuters Television Dorin Scobioală vor fi audiați de Inspectoratul de Poliție Anenii Noi (IP Anenii Noi) în baza plângerii depuse la Poliție împotriva lor de către diaconul Ghenadie Valuța. Acesta s-a plâns la poliție, la începutul lunii august, că jurnaliștii i-ar fi înjosit demnitate și onoarea prin publicațiile lor pe Facebook, după ce presa a scris că diaconul a legat un câine de mașina sa și l-a târât câțiva kilometri.

Ghenadie Valuța a publicat joi, 29 august, pe Facebook o scrisoare, în care se menționează că IP Anenii Noi a pornit o procedură contravențională, în cazul celor doi jurnaliști care i-ar fi înjosit demnitatea și onoarea prin intermediul rețelei de socializare.

În scrisoarea de la Poliție, este specificat că în cazul dat au fost stabilite semnele unei contravenții prevăzute în art. 69 al. 2 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, care se referă la sancțiunile pentru „injuria adusă în mass-media”.

Solicitată de Media-azi.md, ofițerul de presă, IP Anenii Noi, Corina Repesciuc a precizat că în scrisoare, Ghenadie Valuța a fost doar informat despre acțiunile pe care urmează să le întreprindă poliția și că polițiștii urmează să îi audieze pe jurnaliști: „IP Anenii Noi trebuia să ia acum o decizie și să îi dea un răspuns lui Ghenadie Valuța dacă a fost injuriat în mass-media sau nu a fost. Dacă vinovăția va fi demonstrată, precum că cetățenii Natalia Morari și Dorin Scobioală i-au înjosit demnitatea, atunci ei o să fie pedepsiți conform art. 69 al.2 Cod Contravențional. Asta prevede amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale, adică amendă maximă 1200 de lei. Dacă vinovăția acestora nu va fi demonstrată atunci domnul Ghenadie Valuța va avea dreptul să atace în judecată decizia dată”.

Jurnaliștii au luat atitudine și au venit cu o reacție la scrisoarea postată de Ghenadie Valuța: „Preotul Ghenadie Valuța văd că dorește show. Ei hai, împreună cu Dorin Scobioală show îi promitem!”, a comentat jurnalista Natalia Morari.

În timp ce, Dorin Scobioală a menționat într-o postare pe Facebook, că Ghenadie Valuța se bucură „înainte de timp” și asta pentru că jurnaliștii abia au fost chemați pentru audieri și încă nu se știe ce decizie vor lua organele de drept.

Pe 22 iulie, pe Internet au fost plasate imagini în care a fost surprins un câine maidanez legat cu un lanț la o mașină. Aceasta era condusă de diaconul Ghenadie Valuța, care a explicat că intenționa să scoată câinele din localitate pentru că ar fi periculos și a recurs la acest gest pentru a nu-și „murdări mașina”. Acțiunile au fost comentate de mai mulți internauți, inclusiv de către jurnaliștii Natalia Morari și Dorin Scobioală.


Sursa Foto: Agora.md

Pe numele lui Ghenadie Valuța, inițial, a fost pornit și un proces penal la Procuratura din Anenii Noi, după ce a apărut o petiție în spațiul public ca să îl pedepsească pentru „cruzime față de animale”. Procuratura, însă, a clasat procesul penal pentru că acțiunile lui Ghenadie Valuța „nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”. Ulterior, acesta a fost amendat pentru acțiunile sale față de animal, iar Mitropolia Moldovei a anunțat că l-a suspendat din funcția de cleric al bisericii „Sf. Dumitru” din Anenii Noi.