Eşti aici

Premierul Maia Sandu sprijină recuperarea de către TVR a frecvenței cu acoperire națională, „preluată abuziv”

20 Septembrie 2019
1661 de afişări
Prim-ministra Maia Sandu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că va oferi susținere televiziunii publice din România în obținerea frecvenței de emisie cu acoperire națională. Premierul a precizat că la Guvern a parvenit o scrisoare din partea TVR prin care solicită Consiliului Audiovizualului (CA) o frecvență de emisie, care să permită difuzarea pe întreg teritoriul țării. Recent, proprietarul postului de televiziune Canal 2 a anunțat că renunță la frecvența de emisie națională și a recomandat ca aceasta să îi revină radiodifuzorului TVR.

„Considerăm că toate interferențele fostelor guvernări în frecvența de emisie a TVR au produs o mare nedreptate, atât postului public român de televiziune, cât și cetățenilor Republicii Moldova, iar frecvența de emisie preluată abuziv trebuie să revină la TVR. E timpul să se facă dreptate și vom oferi toată susținerea televiziunii publice din România pentru recuperarea frecvenței cu acoperire națională”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Recent, compania Telestar Media, care deține licențele de emisie pentru posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3, a anunțat că renunță la frecvența națională pe care emite Canal 2. Proprietarul companiei, Oleg Cristal, care a fost și consilierul politic al ex-liderului democraților Vladimir Plahotniuc, a recomandat CA să ofere frecvența națională a Canal 2 postului de televiziune TVR Moldova. Totodată, Cristal afirma că deține informații despre încercarea de a prelua frecvența națională de la „Canal 2” în favoarea unui alt post de televiziune, „care promovează interesele străine țării noastre”. Anterior, portalurile afiliate democraților scriau despre intenția Accent TV, afiliat socialiștilor, de a prelua difuzarea conținutului Pervîi Canal din Rusia.

Televiziunea Română a luat act de comunicatul companiei Telestar Media SRTv şi a anunţat că va face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa naţională de emisie care să permită difuzarea programelor canalului TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Anterior, Televiziunea Română a emis în Republica Moldova pe frecvenţa de stat nr. 2. Însă, pe 27 septembrie 2007, această frecvență a fost acordată de către CCA postului de televiziune 2 Plus (denumirea veche a Canal 2). În noiembrie același an, TVR a atacat în instanță deciziile CCA, solicitând  abrogarea acestora şi achitarea unor despăgubiri, însă a pierdut dosarul în instanțele din Republica Moldova.

În 2008, TVR a atacat Guvernul moldovean la CEDO, dar ulterior și-a retras cererea, în urma unei înțelegeri amiabile cu autoritățile de la Chișinău. Astfel, pe 1 decembrie 2014 a fost lansată grila TVR Moldova.

De menționat că Republica Moldova, odată cu trecerea completă  la semnalul digital, preconizată pentru 1 martie 2020, va renunța la emisia analogică iar frecvențele analogice de stat nu vor mai fi relevante.

Sursa FOTO: TVR