Eşti aici

Directorii Moldova 1 și Moldpres, invitați la audieri în cadrul Comisiei care investighează „tentativa de puci anticonstituțional”

20 Septembrie 2019
1092 de afişări
Mai multe persoane cu funcții de răspundere au fost audiate, pe 20 septembrie, în cadrul Comisiei de anchetă a Parlamentului, care investighează circumstanțele evenimentelor politice din iunie 2019. Alături de ex-procurorul general Eduard Harunjen, de fostul șef al Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Cavcaliuc și alții, la audieri au fost invitați și doi manageri de presă - directoarea Moldova 1 Ecaterina Stratan și directorul general al Agenției informaționale de stat „Moldpres” Andrei Volentir.

Solicitată de Media-azi.md să comenteze audierile de azi, Ecaterina Stratan a menționat că a fost întrebată dacă asupra ei au fost exercitate presiuni în privința difuzării sau nedifuzării unor materiale în acea perioadă. „Am discutat despre săptămâna 1-14 iunie, cum a fost, dacă nu am avut presiuni. I-am răspuns că nu am avut”, a comentat Stratan. În ceea ce privește solicitarea președintelui Dodon de a se adresa direct cetățenilor, la care Moldova 1 a răspuns cu întârziere, Stratan a recunoscut că s-a consultat preventiv cu Consiliul de Supraveghere, cu președinta Companiei Olga Bordeianu întrucât „nu era clar la acel moment câte guverne sunt”. Stratan susține că și-a îndeplinit munca de jurnalist onest.

De menționat că, în luna iulie, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu avertizare publică postul public de televiziune Moldova 1 pentru că nu a asigurat imparțialitatea, echilibrul și pluralitatea de opinii în cadrul emisiunilor sale în timpul evenimentelor din 8 și 9 iunie.

Directorul general Moldpres, Andrei Volentir, a afirmat pentru Media-azi.md că nu poate divulga public ceea ce a declarat în cadrul comisiei de anchetă. „Nu vă pot oferii detalii. De vreme ce nu au fost admiși reprezentanții mass-media la ședința comisiei, eu plec de la ipoteza că informațiile acumulate în cadrul audierilor urmează a fi calificate într-un fel sau altul de membrii comisiei”, a menționat Volentir. Directorul Moldpres a precizat că întrebările, în mare parte, au vizat modul de publicare a actelor oficiale emise de Președinție, Guvern și Parlament.

Toate declarațiile vor fi incluse într-un raport final, potrivit deputatului PAS Mihai Popșoi, președintele Comisiei de anchetă „Pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale”. Raportul urmează să fie publicat spre sfârșitul lunii octombrie ori până la sfârșitului anului curent.