Eşti aici

Guvernul a aprobat proiectul de lege care oferă mass-mediei acces gratuit la bazele de date, cu condiția să se înregistreze ca operator de date

25 Septembrie 2019
1205 afişări
Proiectul de lege elaborat de Cancelaria de Stat, care oferă acces gratuit jurnaliștilor la mai multe baze de date, a fost aprobat de către Executiv, în cadrul ședinței din 25 septembrie. De menționat că în document a fost păstrată prevederea, criticată de mai mulți jurnaliști de investigație, care stipulează că redacțiile care vor dori să aibă acces gratuit la bazele de date vor trebui să se înregistreze în calitate de operator de prelucrare a datelor cu caracter personal. Inițiativa legislativă urmează să fie prezentată Parlamentului spre examinare.
Astfel, dacă proiectul va fi votat în varianta propusă de Guvern, jurnaliștii ar putea obține dreptul să acceseze gratuit bazele de date din registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, precum și la cele cadastrale numai dacă instituțiile media pe care le reprezintă vor deține autorizația de operator de date cu caracter personal, eliberată de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
 

În cadrul ședinței, prim-ministra Maia Sandu a afirmat că acest proiect de lege este în beneficiul mass-mediei independente, care se confruntă cu probleme financiare și cu cheltuieli pentru accesarea datelor de interes public, furnizate contra plată.
 
Precizăm că, în ultimele săptămâni de când Guvernul a anunțat că pregătește un asemenea proiect de lege, în spațiul public au apărut mai multe opinii critice privind condiționarea accesului gratuit la bazele de date cu necesitatea înregistrării instituțiilor media ca operator de date cu caracter personal.
 
Directoarea săptămânalului de investigație Ziarul de Gardă,  Alina Radu, în comentariul său „Cât costă accesul la informații? În ani și în bani” susține că a prezentat Guvernului o listă de cerințe și propuneri despre cum ar trebui să funcționeze bazele de date în interesul superior al cetățeanului. ”Solicităm autorităților acestui stat să asigure un acces facil, cu plății minore sau fără plăți, cu mecanisme de acces indestructibile”, scrie jurnalista.
 
Într-un alt comentariu pentru Media-azi.md, jurnalista de investigație, Liuba Șevciuc, afirmă că cerința privind înregistrarea în calitate de operator de date cu caracter personal  ar putea deveni, în anumite condiții, „o bâtă în mâna autorităților, îndreptată, la nevoie, împotriva jurnaliștilor”.
 
Potrivit jurnalistei, RISE Moldova deși deținea statutul de operator de date personale, oricum se confrunta cu refuzuri din partea funcționarilor, care respingeau solicitările lor de informație pe motiv că acestea vizează date cu caracter personal.  Liuba Șevciuc susține că cea mai bună soluție este ca jurnaliștii să fie scutiți de obligativitatea de a se înregistra în calitate de operator de prelucrare a datelor pentru că mass-media oricum nu prelucrează un volum mare de date cu caracter personal.
 
Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, a declarat în emisiunea Media-azi că „mass-media nu trebuie să se înregistreze în calitate de operator de prelucrare a datelor personale. Și asta se referă la portalul de știri, pagina web, emisiuni televizate, radio sau aceeași presă tipărită”.
 

Expertul consideră că informațiile de interes public trebuie să fie accesibile tuturor. În opinia sa, pentru ca datele cu caracter personal să nu fie utilizate cu rea credință e suficient ca acestea să fie oferite gratuit doar instituțiilor înregistrate oficial, care se identifică drept mass-media.
 
Anterior, jurnaliștii de investigație au semnalat de nenumărate ori despre necesitatea eliminării sau reducerii taxelor pentru accesarea bazelor de date din registrele de stat sau Cadastru, întrucât acestea măresc considerabil costurile investigațiilor jurnalistice.