Eşti aici

Un proiect de lege elaborat de Blocul ACUM ar putea înceta mandatele actualilor membri ai CA. Consiliul rămâne imun la aceste tentative

30 Octombrie 2019
1139 de afişări
Consiliul Audiovizualului, Consiliul de Supraveghere a „Teleradio Moldova”, Consiliul Concurenței au fost adesea acuzate că nu și-ar îndeplini obligațiunile de serviciu și că ar fi făcut jocul vechii guvernări. Recent, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, șeful Comisiei juridice pentru numiri și imunități, a relatat despre înregistrarea în Parlament a unui proiect de lege care prevede, între altele, încetarea mandatelor actualilor membri ai CA, CS și CC. Printre semnatarii proiectului, pe lângă Sergiu Litvinenco, se numără și alți deputați din Blocul ACUM - Veronica Roșca, Igor Grosu și Vladimir Bolea. Deputații socialiști se arată însă sceptici față de modificările propuse de autori, ceea ce îi face pe unii reprezentanți ai ONG-urilor de media să se îndoiască de faptul că proiectul va acumula voturile necesare în Parlament.

Deputatul Sergiu Litvinenco a anunțat, în cadrul unui briefing de presă din Parlament, susținut pe 18 octombrie, despre necesitatea de a modifica mai multe legi, printre care Codul serviciilor media audiovizuale și Legea Concurenței. Litvinenco susține că noul proiect de lege elaborat de deputații din Blocul ACUM conține prevederi importante, cum ar  fi evaluarea șefilor mai multor instituții, între care  Consiliul Audiovizualului (CA), Consiliul de Supraveghere a „Teleradio -Moldova” și Consiliul Concurenței (CC) și demiterea acestora în cazul în care se va constata că nu-și îndeplinesc obligațiunile.

Proiectul deputaților ACUM mai prevede restructurarea acestor instituții - reducerea numărului de membri ai CA de la nouă la șapte, iar al membrilor CC de la cinci la trei.

Noua componență a CA ar urma să fie formată din câte un membru din partea Parlamentului, Guvernului, Președinției și patru membri din partea organizațiilor de media. Totodată, este prevăzută și revocarea din funcție a membrilor CA care reprezintă Parlamentul, Guvernul și Președinția, de către autoritatea care i-a desemnat, în cazul neexecutării sau executării necorespunzătoare a obligațiilor. De asemenea, documentul prevede încetarea mandatelor actualilor membri ai CA, CS și CC, odată cu intrarea în vigoare a legii.

Solicitat de Media-azi.md să comenteze proiectul de lege al Blocului ACUM,  președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media Adrian Lebedinschi (PSRM) a menționat că nu susține integral acest concept și, în mod special, s-a declarat împotriva încetării mandatelor membrilor CA.  „Dacă fiecare partid politic care vine la guvernare o să înceapă să modifice totul și să numească persoane docile unui anumit partid consider că nu este corect. Acolo unde există probleme, trebuie de atras atenția. Dacă președintele CA nu-și îndeplinește obligațiunile – să fie tras la răspundere”, a afirmat Lebedinschi. La fel, președintele Comisiei parlamentare nu crede că modificarea numărului de membri ai CA ar fi oportună. În opinia sa, proiectul de lege necesită să fie îmbunătățit. Acesta a adăugat că, în prezent, Comisia parlamentară acumulează toate propunerile cu privire la necesitatea de a modifica Codul serviciilor media audiovizuale, astfel ca, la începutul anului viitor, să fie comasate într-un proiect de lege care va fi pus în dezbateri publice.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API) Petru Macovei este însă de altă părere. Acesta consideră că, în condițiile în care există dovezi clare privind inactivitatea unor structuri publice, cum sunt Consiliul Audiovizualului sau Consiliul Concurenței, ar trebui instituite mecanisme legale prin care mandatele membrilor  să fie încetate înainte de timp. Macovei a precizat că asemenea intervenții în legislație trebuie făcute foarte și foarte atent. „Asta ar fi ca un fel de operație pe creier, pentru a nu crea posibilități sau goluri în legislație care să permită abuzuri din partea altor guvernări”. Potrivit lui Petru Macovei, există absolut toate dovezile inacțiunii și abordării selective pe care a avut-o și continuă să o aibă Consiliul Audiovizualului sau Consiliul Concurenței. Acesta susține că unii membri din actuala componență a CA nu au manifestat o atitudine corectă față de toți radiodifuzori.

Totodată, în opinia directorului executiv al API, sunt puține șanse ca acest proiect de lege să fie susținut de majoritate deputaților din actualul Parlament. „Sunt aproape convins că  partenerii de coaliție ai Blocului ACUM [PSRM – n.r.] nu vor accepta să voteze, pentru că în condițiile reconfigurării pozițiilor lor în același Consiliu al Audiovizualului și pe piața media, în general, interesele lor s-ar putea să fie total diferite”, a menționat Macovei.

Precizăm că deputatul Sergiu Litvinenco a propus încă în luna august ca actualii membri ai CA și ai Consiliului de Supraveghere al Companiei publice Teleradio-Moldova să fie demiși, iar până la desemnarea altor membri să fie instituit un interimat. Atunci, directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, a criticat dur  această inițiativa. „Și eu, și APEL, considerăm că e o inițiativă periculoasă. Dacă o guvernare schimbă legea ca să-i demită pe cei din CA și pe cei de la Teleradio-Moldova, altă guvernare nici nu va avea nevoie să schimbe legea - va purcede din start la demisii”, a afirmat atunci Ion Bunduchi.

Solicitat de Media-azi.md să se expună pe marginea inițiativei legislative a deputatului Litvinenco, referitor la încetarea mandatelor Consiliului, președintele CA, Dragoș Vicol, ne-a spus că nu are dreptul să se pronunțe cu privire la fezabilitatea acestui demers, atâta timp cât deține mandatul de membru al Consiliului Audiovizualului. Totuși, acesta a menționat: „În concluzie: este o inițiativă cu conotații politice 100 la 100 și se bazează pe aranjamente politice conjuncturale de moment, care alterează extrem de mult caracterul apolitic si independența Autorității Audiovizuale din Republica Moldova, ceea ce este regretabil”, a declarat Dragoș Vicol.

Reamintim că, în cadrul audierilor din 3 iulie curent, Comisia parlamentară pentru mass-media a dat notă negativă activității CA, respingând raportul de activitate al Consiliului pentru anul 2018. Totodată, unii membri ai Comisiei parlamentare au cerut demisia actualei componențe a CA, reproșându-le că ar fi contribuit la menținerea capturării statului pe domeniul mediatic. Ulterior, prim-ministrul Maia Sandu a venit cu un demers public către membrii CA în debutul ședinței publice din 29 iulie a instituției, în care i-a îndemnat să demisioneze.