Eşti aici

Președintele Igor Dodon, despre televiziunile afiliate socialiștilor: „Nu mă interesează crearea holdingurilor”

07 Noiembrie 2019
1697 de afişări
Președintele Republicii Moldova și liderul neoficial al socialiștilor Igor Dodon a comentat, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, din 6 noiembrie, declarațiile prim-ministrei Maia Sandu, privind întărirea unui nou holding media, cel al socialiștilor, după plecarea ex-liderului democraților Vladimir Plahotniuc. Dodon a menționat că nu-l interesează crearea „holdingurilor și monopolurilor”.

La întrebarea moderatorului emisiunii Alex Cozer cu privire la afirmațiile Maiei Sandu, făcute recent la Forumul Mass-Media 2019, potrivit cărora PSRM și-ar crea un nou holding, Igor Dodon a răspuns: „Nu mă interesează crearea holding-urilor. E mult mai simplu să vin la dumneavoastră, să merg pe urmă la doamna Natalia Morari sau la alții. Eu nu am probleme să vin aici și la orice altă emisiune. Nu mă interesează crearea monopolurilor sau holdingurilor. Lucrul acesta nu este durabil, nu este pe lung timp”.

Șeful statului a comentat și informațiile cu privire la obținerea de către postul de televiziune Accent TV (devenit între timp Primul în Moldova) a dreptului de a retransmite conținutul Pervîi Kanal din Rusia. Igor Dodon susține că acest lucru trebuie să fie privit în contextul declarației Dumei de Stat „împotriva regimului oligarhic din Republica Moldova, unde a răsunat și numele domnului Plahotniuc”. „S-a spus foarte clar că domnul Plahotniuc retranslează (retransmite - n.r.) în Republica Moldova Pervîi Kanal din Rusia și că trebuie de făcut tot posibilul ca această retranslare să nu mai aibă loc pentru că se utilizează în scopuri politice. Acum, la aceasta etapă, s-a luat decizia ca retranslarea în Republica Moldova să nu mai fie pe posturile lui Plahotniuc, dar să fie alții”, a afirmat Dodon, adăugând că privește cu ochi buni faptul că  lui Plahotniuc i s-a luat dreptul de a retransmite conținutul Pervîi Kanal.

În opinia lui Igor Dodon, ar fi corect ca fiecare post din străinătate să-și deschisă propria companie reprezentantă în Republica Moldova și să obțină singură licență de emisie.

Președintele s-a expus și cu privire la componența actuală a Consiliului Audiovizualului (CA). Dodon a menționat că legea nu permite demisia membrilor CA și că proiectele de legi care ar putea schimba procedurile legale în acest sens urmează să fie discutate cu partenerii din coaliție.

Amintim că prim-ministra Maia Sandu a declarat, în cadrul Forumului Mass-Media 2019, desfășurat la începutul acestei săptămâni, că în prezent în Republica Moldova are loc o redistribuire a sferelor de interese în domeniul media. „Se întărește un alt holding afiliat politic socialiștilor. Accent TV a primit recent dreptul de a redifuza în țara noastră emisiunile celui mai popular post de televiziune din Rusia. Unde a slăbit un pol politic, caută să se întărească altul”, a declarat Maia Sandu.

De menționat că Compania Telesistem SRL, fondată de Vadim Ciubara, proprietarul Media Invest Service (Медиа Инвест Сервис OOO – 100%), despre care jurnaliștii de investigație RISE Moldova au scris că ar fi „consilierul din umbră” al președintelui Igor Dodon, a obținut, recent, licență de emisie pentru o perioadă de nouă ani, pentru postul de televiziune Accent TV. Mai devreme, Telesistem SRL a schimbat denumirea postului de televiziune Accent TV în Primul în Moldova, obținând dreptul de a emite conținut din Federația Rusă a postului Pervîi Kanal. În așa-numitul holding al socialiștilor se regăsesc și posturile de televiziune NTV Moldova și  Exclusiv TV (retransmite emisiunile TNT Bravo), care se află în proprietatea deputatului socialist Corneliu Furculiță prin intermediul companiei PP Exclusiv Media.

Anterior, cercetătorul media Victor Gotișan afirma pentru Media-azi.md că, odată cu obținerea dreptului de a retransmite conținutul Pervîi Kanal de către Accent TV, se schimbă radical raportul de forțe în sectorul media din Republica Moldova.

Recent, organizațiile neguvernamentale de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu stimularea concentrării proprietății mediatice în Republica Moldova, odată cu adoptarea de către CA a două decizii, care facilitează consolidarea holdingului media afiliat PSRM prin companii și persoane apropiate acestei formațiuni politice.

ONG-urile de media au cerut membrilor CA să respecte „nu doar litera legii, dar și spiritul ei, așa încât să asigure pluralismul mediatic și să nu admită crearea de situații dominante pe piața mass-media”.