Eşti aici

Trei candidați la funcția de director general al TRM. Examinarea dosarelor la etapa de preselecție a avut loc fără prezența presei

05 Noiembrie 2019
2144 de afişări
Examinarea dosarelor depuse pentru ocuparea funcției de director general al IP Compania Teleradio-Moldova a avut loc cu ușile închise. Consiliul de Supraveghere (CS) al Teleradio-Moldova a votat cu șapte voturi pro și unul împotrivă, în cadrul ședinței din 5 noiembrie, pentru ca această chestiune de pe ordinea de zi să fie examinată în lipsa presei. În concurs s-au înscris actuala președintă a companiei Teleradio-Moldova, Olga Bordeianu, jurnalistul și politicianul Ion Terguță și angajata TRM Cornelia Stefoglu. CS a decis ca toți trei să fie admiși în concurs, care va avea loc pe 14 noiembrie 2019

Nicolae Spătaru și-a argumentat decizia de a examina această chestiune de pe ordinea de zi în lipsa presei, afirmând că „orice decizie am lua noi aici, ar fi bine ca aceasta să apară mai întâi pe portalul nostru și pe urmă preluată ca știre”. El a adăugat că în ședință s-ar putea să fie discutate și date cu caracter personal ale candidaților, de aceea e mai bine ca presa să nu fie prezentă.

Membra CS Violeta Cojocaru a explicat că, după ședință, vor fi publicate dosarele candidaților, cu hașurarea datelor personale.

În replică, membra CS Larisa Călugăru, a afirmat că „în ședințe publice noi nu vorbim despre date personale”, dar argumentul ei nu a fost luat în calcul.

Contactat de Media-azi.md suplimentar, pentru a afla ce au decis membrii CS în ședință, Nicolae Spătaru ne-a informat că toate dosarele sunt eligibile și că în concurs au fost admiși toți cei trei candidați înscriși inițial: actuala președintă a companiei Teleradio-Moldova, Olga Bordeianu, jurnalistul și politicianul Ion Terguță și angajata TRM Cornelia Stefoglu.

Concursul a fost demarat cu întârziere, iar pentru depășirea termenului legal, Consiliul Audiovizualului a votat, pe 30 iulie curent, propunerea de demitere a actualei componențe a CS.

De menționat că deputatul Lilian Carp (Fracțiunea PAS), vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a anunțat în cadrul Forumului mass-media 2019 că  a expediat un demers Consiliului de Supraveghere cu solicitarea de a amâna acest concurs. În opinia deputatului, Regulamentul cu privire la concursul pentru funcția de director general al Companiei Teleradio Moldova conține prevederi incomplete. „CS, care trebuie să garanteze un concurs echilibrat pentru funcția de director general al TRM, a elaborat un Regulament, ce îngrădește dreptul unor persoane de a candida la aceasta funcție”, a afirmat Lilian Carp. 

Deputatul este de părere că și jurnaliștii din mediul online merită să participe la acest concurs. Potrivit lui, în mediul online ar activa multe persoane competente, care ar putea să fie manageri buni, inclusiv la TRM, dar, din cauza condițiilor stabilite de Regulament   – 5 ani de activitate în audiovizual și 10 ani în presă – aceștia nu pot participa la concurs.

Deputatul a mai spus că, deși a trimis către CS o solicitare oficială, prin care cerea anularea concursului, Consiliul nu a ținut cont de ea.

Totodată, directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL) Ion Bunduchi a menționat că e bine să participe la concurs și persoanele din mediul online, însă, în opinia sa, ar exista probleme de ordin juridic în acest sens. „Cum să scriem în lege presă online, dacă nu are definiție juridică nicăieri? Dacă au fost elaborate și câteva proiecte de legi în plus, dar nu au ajuns să fie votate în Parlament, atunci cine va da definiția că ești din mass-media online ori ba? Se întreba la același Forum Ion Bunduchi. 

La rândul său, Nicolae Spătaru a declarat pentru Media-azi.md că nu a existat vreo piedică pentru a participa la concurs pentru persoanele care au activat în mass-media online. „Eu vă rog să deschideți DEX-ul și să vedeți ce înseamnă mass-media. Acolo este inclusă și aceasta formă de presă, online, Internetul. Deci, toți cei care au dorit să participe la concurs au depus dosarele”, susține Spătaru.

Președinta Teleradio-Moldova Olga Bordeianu, solicitată de Media-azi.md, a menționat că s-a înscris în concurs din dorința de a continua lucrurile pe care le-a făcut în cadrul companiei. Aceasta susține că, în prezent, cunoaște mai bine toate problemele și știe în ce direcție să meargă.

Olga Bordeianu a fost aleasă în calitate de președintă a TRM, pe 4 iunie 2015, cu scandal. Într-o declaraţie de presă, ONG-urile de media afirmau atunci că Teleradio-Moldova a mimat exercițiul democratic de alegere a președintelui radiodifuzorului public național și solicitau ca cei cinci membri ai CO care au votat candidatura Olgăi Bordeianu să-şi dea demisia de onoare. Dar nici Consiliul Coordonator al Audiovizualului, nici Parlamentul de atunci nu au contestat modul în care s-a desfăşurat concursul.

Un alt candidat, Ion Terguță, a activat ca jurnalist și expert media (din 2009 și până în 2016 a fost director al Reprezentanţei Naţionale a Republicii Moldova la TRCI „MIR”). În 2015, a candidat la funcția de director al postului public de televiziune, Moldova 1, însă nu a fost ales. Anul curent, Ion Terguță a candidat în alegerile parlamentare din partea Blocului ACUM, după ce, în iulie 2018 a exercitat funcția de vicepreședinte al PLDM, iar din noiembrie 2017 a fost purtător de cuvânt al acestui partid.

Cornelia Stefoglu activează la postul public de televiziune Moldova 1. Anterior, (anul  2013), Cornelia Stefoglu a participat la concursul pentru ocuparea funcției de director al Departamentului Știri și Dezbateri de la „Moldova 1”, pe care însă l-a câștigat jurnalistul Vitalie Guțu. Aceasta a contestat în instanță rezultatele concursului, menționând că „dosarul depus în concurs de Vitalie Guțu era incomplet”. Astfel, instanța de judecată a obligat președintele Companiei Teleradio Moldova să-și anuleze ordinul de numire în funcție a lui Guțu. Cornelia Ștefoglu se numără și printre jurnaliștii, care participau oficial din partea Teleradio-Moldova în vizitele din străinătate ale fostului președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Potrivit Regulamentului, la concurs au putut participa doar cetăţenii care au studii superioare universitare, cunosc limba română și o limbă de circulație internațională, au minim 10 ani de activitate în mass-media și minim 5 ani de activitate în audiovizual.  Câștigător al concursului va fi considerată persoana care va acumula cel puțin 2/3 de voturile membrilor CS. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al IP Compania „Teleradio Moldova” este numit în funcție pentru un mandat de șapte ani.