Eşti aici

Un nou scandal la CA: Doi membri ai Consiliului au părăsit ședința după ce au fost amendați cu câte o mie de lei „pentru absențe nemotivate”

06 Noiembrie 2019
1680 de afişări
Olga Guțuțui și Corneliu Mihalache, membri ai Consiliului Audiovizualului (CA), au părăsit ședința CA, din 6 noiembrie, în semn de protest față de acțiunile președintelui autorității, Dragoș Vicol, care i-a amendat cu câte o mie de lei pe motiv că au lipsit de la două ședințe ale CA, care, în lipsa cvorumului, nu au fost deliberative.

Ambii membri ai CA au calificat aceasta decizie a președintelui Vicol drept acțiune abuzivă și de intimidare.

„Îmi pare rău că CA degradează într-un hal fără de hal și că de fapt se găsesc diferite metode de intimidare și de presiune asupra membrilor, care au  o altă poziție și au avut întotdeauna altceva de spus opiniei publice, printr-un vot negativ sau un vot pozitiv, în funcție de situație”, a declarat Olga Guțuțui, înainte de a ieși din sală.

Sursa: Privesc.eu.

La rândul său, Corneliu Mihalache și-a manifestat nedumerirea față de ordinul președintelui: „Din câte țin minte, conform legii, toți membrii CA sunt egali în drepturi – noi nu suntem angajații dumneavoastră și nici ai CA. Suntem persoane cu demnitate publică, angajați de către Parlament. De aceea am vrut să întreb cu ce drept ne-ați amendat?”.

Corneliu Mihalache a solicitat membrilor CA să introducă pe ordinea de zi a ședinței chestiunea cu privire la demiterea președintelui CA Dragoș Vicol și demararea procedurii de alegere a unui președinte nou și a unui vicepreședinte al Consiliului. Propunerea sa a fost pusă la vot și a acumulat trei voturi pro și trei împotrivă. După aceasta, și Mihalache a ieșit din sală.

Dragoș Vicol a continuat ședința, menționând că aceasta este deliberativă, întrucât cei doi membri au fost prezenți la începutul ședinței. Cât privește declarațiile lui Mihalache și Guțuțui, președintele CA a afirmat că a emis ordinul de reținere a câte o mie de lei din salariile lor „pentru lipsa nemotivată de la unele ședințe”. „Pe mine mă interesează cum aplicăm noi prevederea din Codul serviciilor media audiovizuale, care statuează expres – membrul CA are durata normală de lucru, chiar dacă are demnitate publică” a subliniat Dragoș Vicol.

Menționăm că fosta membră a CA Veronica Cojocaru și-a depus mandatul din data de 15 octombrie, din cauza că, potrivit ei, președintele Vicol ar gestiona prost activitatea Consiliului. Anterior, membra CA Dorina Curnic a demisionat din calitatea de membră a Consiliului Audiovizualului, pe motiv că nu putea să-și desfășoare activitatea în conformitate cu convingerile personale.