Eşti aici

Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile ar fi fost interceptați de serviciile speciale din Republica Moldova

22 Noiembrie 2019
2397 de afişări
Telefoanele mai multor jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova ar fi fost recepționate de către reprezentanții organelor de drept sau de către structuri paramilitare, a declarat, pe 22 noiembrie, în cadrului conferinței de presă din Parlament, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Deputatul a menționat că interceptările ar fi fost făcute la comanda guvernării democrate.

Chiril Moțpan a precizat că a primit, recent, informații în adresa Comisiei cu privire la interceptarea mai multor persoane, care ar manifesta simpatie față de Partidul Demnitate și Adevăr, din care face parte, fără să precizeze sursa acestora. Potrivit lui Moțpan, interceptările ar fi fost făcute de către Serviciul de Securitate și Informații și de către Inspectoratul de Poliție condus pe atunci de Gheorghe Cavcaliuc.

Media-azi.md a încercat să obțină un comentariu din partea lui Cavcaliuc, însă numărul lui nu a fost disponibil.

Printre persoanele care ar fi fost interceptate, potrivit lui Moțpan, sunt directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, jurnalistele de la TV 8 Natalia Morari, Mariana Rață și Angela Gonța; jurnaliștii Jurnal TV Anatolie Durbală, Constantin Cheianu, Vasile Năstase (deja deputat), Val Butnaru, Vladimir Berghii, Alina Cujba; jurnaliștii Ion Preașcăde la RISE Moldova și ,Valentina Ursu de la Europa Liberă, fondatorul portalului Agora.md Tudor Darie și alții.

Postul de televiziune TV 8 a ieșit cu un apel către mass-media de a iniția o acțiune comună împotriva urmăririi și interceptării ilegale a jurnaliștilor și activiștilor civici din Moldova. „Vă îndemnăm să semnăm împreună un demers către Procuratura Generală pentru a cere  investigarea penală a circumstanțelor în care am fost interceptați și filați. E timpul să ne unim eforturile pentru a obține pedepsirea penală a celor care au dat indicații și a celor care au executat ordinul pentru interceptarea noastră abuzivă și ilegală”, se menționează în apel.

De menționat că anterior, RISE Moldova a scris în articolul „Ministerul interceptărilor” că  autoritățile au desfășurat o campanie de interceptări și filări a opozanților guvernării democrate sub paravanul unor dosare penale, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Potrivit RISE, sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată, fiindu-le instalate în locuințe microfoane și camere video.
 
Potrivit lui Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, (care la fel a fost interceptat, conform datelor lui Moțpan) statistica ultimilor ani arată că numărul mandatelor de interceptare şi înregistrare a comunicărilor din Republica Moldova se află în continuă creștere.

UPDATE: De menționat că Procuratura Generală s-a autosesizat și verifică informațiile prezentate de deputatul Chiril Moțpan, cu privire la presupusele interceptări ilegale ale mai multor jurnaliști, activiști civici ș.a., care ar fi fost făcute la indicația fostei conduceri a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat pentru TV8.md că în prezent se verifică, dacă în documentul prezentat de Chiril Moțpan informațiile diferă de cele anterioare, din investigația făcută de jurnaliștii de la RISE Moldova acum câteva luni și în baza cărora au fost pornite trei cauze penale.

UPDATE: Gheorghe Cavcaliuc a reacționat, ulterior, pe pagina de Facebook la acuzațiile lui Moțpan. Cavcaliuc a respins învinuirile și le-a catalogat drept false. „La acuzațiile false lansate a nu știu câta oară la adresa mea, din partea acelorași actori politici iresponsabili, care au ajuns în Parlament intoxicând opinia publică și manipulând societatea cu tot felul de falsuri și minciuni, vin cu următoarea precizare: Resping categoric acuzațiile aduse la adresa mea și calific aceste acțiuni, drept răzbunare și denigrarea tendențioasă, pentru că, săptămâna precedentă în cadrul unei emisiuni, am făcut mai multe dezvăluiri anexând probe, despre cum conducerea partidului și unii colegi de partid desemnați în funcții cheie în stat din care face parte Chiril Motpan, au mințit și au manipulat societatea cu falsuri. Pe parcursul carierei mele profesionale, totdeauna m-am condus de lege, iar față de reprezentanții Mass-media am avut cea mai corectă, transparentă și prietenoasă atitudine, lucru pe care colegii jurnaliști nu o sa-mi permită să mint”, a scris Cavcaliuc.

Lista lui Moțpan cu persoanele interceptate: