Eşti aici

SIS respinge informațiile precum că ar fi interceptat persoanele din „lista lui Moțpan”

25 Noiembrie 2019
1768 de afişări
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) respinge afirmațiile apărute în spațiul public despre presupusa implicare a instituției în interceptarea unor reprezentanţi media, activiști civici, lideri de opinie şi politicieni, potrivit unui comunicat de presă, din 25 noiembrie, publicat pe site-ul SIS. Reacția instituției a apărut după ce președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate, Chiril Moțpan, a prezentat, săptămâna trecută, o listă cu persoane, care ar fi fost interceptate de către serviciile speciale moldovenești, cu implicarea șefilor de la poliție. De menționat că atât fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan, cât și șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Cavcaliuc au respins acuzațiile lui Moțpan.

Organul de stat specializat în domeniul asigurării securității naționale susține că informațiile despre o listă de persoane care ar fi fost interceptate de SIS sunt distorsionate. „Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului de Informații şi Securitate într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spaţiul public a informaţiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice”, se arată în comunicatul instituției.

De asemenea, SIS consideră că astfel de manifestări afectează imaginea instituției. „Condamnăm ferm aceste încercări de denigrare şi dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic – stări care afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei în calitate de garant al securităţii naţionale”, se mai spune în comunicat.

Anterior, și ex-ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, (în prezent deputat democrat) a afirmat, în legătură cu declarațiile apărute în presă privind interceptarea anumitor persoane în perioada mandatului său că „ministrul Afacerilor Interne nu are nicio legătură cu interceptările, iar asemenea gen de acțiuni nu fac parte din atribuțiile sale”. Jizdan a subliniat că miniștrii de Interne „nu știu nimic despre interceptările care se fac pe durata mandatului lor”.

Acesta a adăugat că deputatul Moțpan în asemenea cazuri ar fi trebuit să le prezinte organelor abilitate.  „Nu aș vrea să ajungem în situația în care să constatăm că la acest subiect extrem de sensibil s-au făcut niște speculații ordinare, fiind urmărite alte scopuri, decât interesul public”, a scris pe Facebook Jizdan.

La rândul său, și Gheorghe Cavcaliuc a reacționat pe pagina sa de Facebook la acuzațiile lui Moțpan. Cavcaliuc a respins învinuirile și le-a catalogat drept false. „Resping categoric acuzațiile aduse la adresa mea și calific aceste acțiuni drept răzbunare și denigrare tendențioasă, pentru că, săptămâna precedentă, în cadrul unei emisiuni am făcut mai multe dezvăluiri, anexând probe, despre cum conducerea partidului și unii colegi de partid desemnați în funcții-cheie în stat din care face parte Chiril Motpan, au mințit și au manipulat societatea cu falsuri. Pe parcursul carierei mele profesionale, totdeauna m-am condus de lege, iar față de reprezentanții mass-media am avut cea mai corectă, transparentă și prietenoasă atitudine, lucru pe care colegii jurnaliști nu o sa-mi permită să mint”, a scris Cavcaliuc.

În context, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că efectuează urmărirea penală pe faptele de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege (viața personală - care constituie secret personal și familial) fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru deținerea ascunsă a informației, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislației și cu folosirea situației de serviciu.

Procuratura susține că urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii septembrie 2019 de către Procurorul General interimar în trei cauze penale, care au fost transmise PA pentru efectuarea urmăririi penale în continuare. Cele trei cauze au fost ulterior comasate într-o singură procedură. În cadrul urmăririi penale au fost recunoscuți în calitate de bănuiți: 4 ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și trei procurori.

De menționat că, anterior, RISE Moldova a scris în articolul „Ministerul interceptărilor” că  autoritățile au desfășurat o campanie de interceptări și filări a opozanților guvernării democrate sub paravanul unor dosare penale, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Potrivit RISE, sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată, fiindu-le instalate în locuințe microfoane și camere video.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a declarat, pe 22 noiembrie, în cadrului conferinței de presă din Parlament, că convorbirile telefonice ale mai multor jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova ar fi fost interceptate de către reprezentanții organelor de drept sau de către structuri paramilitare.

Deputatul a pus la dispoziția presei o listă de persoane care ar fi fost interceptate, în care se regăsesc directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, jurnalistele de la TV 8 Natalia Morari, Mariana Rață și Angela Gonța; jurnaliștii Jurnal TV Anatolie Durbală, Constantin Cheianu, Vasile Năstase (deja deputat), Val Butnaru, Vladimir Berghii, Alina Cujba; jurnaliștii Ion Preașcă de la RISE Moldova și Valentina Ursu de la Europa Liberă, fondatorul portalului Agora.md, Tudor Darie, și alții.

În mare parte, jurnaliștii s-au arătat indignați de informațiile prezentate de către Chiril Moțpan, iar unii internauți au observat că pozele din listă sunt făcute în anul 2019, deși interceptările s-au referit la anul 2016.