Eşti aici

Cum vede comunicarea cu mass-media noul procuror general, Alexandr Stoianoglo

02 Decembrie 2019
1707 afişări
Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că pledează pentru deschiderea organelor procuraturii în comunicarea cu mass-media și societatea civilă. Despre aceasta el a afirmat în cadrul probei de interviu, susținută în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în calitate de candidat pentru acest post. Deși, potrivit Regulamentului CSP, înregistrările video sau audio trebuie să apară pe pagina web oficială a instituției imediat după încheierea ultimului interviu, aceasta a devenit accesibilă publicului a doua zi, pe 29 noiembrie. Reprezentanții CSP au explicat că acest lucru s-a întâmplat din motive de ordin tehnic.

În cadrul interviului, membrul CSP Dumitru Pulbere, s-a interesat ce viziune are candidatul Stoianoglo privind colaborarea procurorului general cu mass-media. Alexandr Stoianoglo a afirmat că pledează pentru deschidere din partea organelor de drept și pentru prezentarea informațiilor necesare, în mod special, în cazul dosarelor de rezonanță. În opinia sa,  mass-media, dar și societatea prin intermediul mass-media, trebuie să fie informată și despre activitatea Procuraturii.

Stoianoglo a adăugat că își dorește „o colaborare strânsă și cu mass-media, și cu societatea civilă”, întrucât astfel Procuratura va câștiga încrederea societății. În ceea ce privește subiectul interceptărilor telefonice, el a menționat că acestea trebuie să fie făcute numai în cazurile unor infracțiuni deosebit de grave.

Legea cu privire la procuratură prevede că modul de organizare și de desfășurare a concursului privind alegerea procurorului general se stabilește printr-un regulament aprobat de către SCP. Totodată, în lege se menționează că etapa interviului trebuie să fie transmisă online în timp real, iar CSP să asigure accesul reprezentanților mass-media la ședința în care are loc interviul.

În Regulamentul propriu-zis al CSP, privind modul de organizare a selecției candidaților la funcția de procuror general este stipulat că la intervievarea candidaților trebuie să fie respectat principiul transparenței. „Interviurile se înregistrează prin mijloace audio/video, iar înregistrările sunt plasate pe pagina web oficială a Consiliului imediat după încheierea ultimului interviu”, potrivit punctul 19 al Regulamentului CSP.

Cu toate acestea, în ziua desfășurării interviurilor cu candidații la funcția de procuror general, mass-mediei i s-a permis să participe doar la prima parte a procesului de selecție, când s-au prezentați toți cei patru candidați și li s-a comunicat modul de desfășurare a interviului. Ulterior, președinta CSP Angela Motuzoc a anunțat că proba de interviu se va desfășura fără prezența presei. Accesul la interviurile video a apărut pe 29 noiembrie, a doua zi, după interviu.

Șeful Serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al CSP, Eugeniu Roșca, a explicat pentru Media-azi că interviurile de pe 28 noiembrie au fost publicate în prima jumătate a zilei de 29 noiembrie, din considerente tehnice. Roșca a explicat că înregistrările video trebuiau prelucrate, procesate și numai după aceasta încărcate pe platformele web. „Este o procedură tehnică, care necesită timp”, ne-a spus Roșca.

De menționat că CSP l-a ales pe Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general în data de 28 noiembrie. Candidatura sa a fost propusă președintelui pentru aprobare, iar Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcție a doua zi, pe 30 noiembrie. Pe locul doi, după punctajul acumulat la proba de interviu, s-a clasat Vladislav Gribincea, pe locul trei Veaceslav Soltan, iar pe ultimul loc, Oleg Crâşmaru.