Eşti aici

Scandalul interceptărilor, pe agenda Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului susține că majoritatea acestora ar fi fost inițiate de MAI

04 Decembrie 2019
1342 de afişări
Majoritatea interceptărilor în perioada 2018 - 2019 au fost inițiate de către structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a afirmat președintele țării Igor Dodon, miercuri, 4 decembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Anterior, ex- președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Chiril Moțpan (deputat din Fracțiunea ACUM Platforma DA) a afirmat că în spatele acțiunilor de interceptare a protestatarilor, jurnaliștilor și activiștilor civici ar sta Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și MAI.
 
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat că, potrivit informației preventive pe care a obținut-o de la forțele de drept, majoritatea interceptărilor din anul 2018 și din prima jumătate a anului 2019 au fost inițiate de Ministerul Afacerilor Interne. Acesta a adăugat că în decurs de o săptămâna va avea și informația cu privire la numărul exact de telefoane, care au fost ascultate în ultimii cinci ani. „Dacă e să vorbim de numărul de interceptări, în 2018 au fost 10.000, iar anul acesta 3.300”, a menționat Dodon. Potrivit declarațiilor sale, anul curent, SIS a efectuat 200 de interceptări din numărul total de 3.300, iar anul trecut 600 din cele 10.000, același număr de telefon fiind interceptat în unele cazuri de mai multe ori.

Igor Dodon a adăugat că vrea să obțină informații cu privire la cei care au inițiat astfel de interceptări și din ce motive au recurs la ele. În opinia sa, numărul de interceptări crește odată cu apropierea campaniei electorale.

Anterior, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan a calificat drept plauzibilă ipoteza că în spatele acțiunilor de interceptare pe parcursul anilor 2017, 2018 și 2019 a protestatarilor, jurnaliștilor și activiștilor civici ar sta și Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Tot Moțpan afirma că interceptarea activiștilor civici și a jurnaliștilor ar fi fost efectuată și de către subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cunoscute ca Direcțiile 5 și 7, în perioada 2015-2016.

SIS a respins afirmaţiile apărute în spaţiul public despre presupusa implicare a instituţiei în interceptări. La fel au procedat și fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan, precum și șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Cavcaliuc.

Amintim că Chiril Moțpan a declarat, pe 22 noiembrie, în cadrului conferinței de presă din Parlament, că convorbirile telefonice ale mai multor jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova ar fi fost interceptate de către reprezentanții organelor de drept sau de către structuri paramilitare.

Deputatul a pus la dispoziția presei o listă de persoane care ar fi fost interceptate, în care se regăsesc directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, jurnalistele de la TV 8 Natalia Morari, Mariana Rață și Angela Gonța; jurnaliștii Jurnal TV Anatolie Durbală, Constantin Cheianu, Vasile Năstase (deja deputat), Val Butnaru, Vladimir Berghii, Alina Cujba; jurnaliștii Ion Preașcă de la RISE Moldova și Valentina Ursu de la Europa Liberă, fondatorul portalului Agora.md, Tudor Darie, și alții.

În context, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că efectuează urmărirea penală pe faptele de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege (viața personală - care constituie secret personal și familial) fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru deținerea ascunsă a informației, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislației și cu folosirea situației de serviciu.

Procuratura susține că urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii septembrie 2019 de către Procurorul General interimar în trei cauze penale, care au fost transmise PA pentru efectuarea urmăririi penale în continuare. Cele trei cauze au fost ulterior comasate într-o singură procedură. În cadrul urmăririi penale patru ofițeri de investigație au fost recunoscuți drepr bănuiți, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și trei procurori.

De menționat că, anterior, RISE Moldova a scris în articolul „Ministerul interceptărilor” că  autoritățile au desfășurat o campanie de interceptări și filări a opozanților guvernării democrate sub paravanul unor dosare penale, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Potrivit RISE, sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată, fiindu-le instalate în locuințe microfoane și camere video.