Eşti aici

Primul în Moldova și TVR Moldova au obținut dreptul de a emite pe frecvențele naționale până la 1 martie 2020

30 Decembrie 2019
2509 afişări
Posturile de televiziune Primul în Moldova, care difuzează emisiunile Pervîi Kanal din Rusia și TVR Moldova, care retransmite emisiunile postului TVR din România au câștigat dreptul de a utiliza frecvențele naționale în format analogic terestru. Decizia a fost luată de Consiliul Audiovizualului (CA) în ședința sa din 30 decembrie, 2019. Astfel, Primul în Moldova va emite în rețeaua de stat nr. III, iar TVR Moldova în rețeaua de stat nr. II. Concursul s-a desfășurat în condițiile în care Republica Moldova s-a angajat să sisteze emisia în format analog până la martie 2020 și să treacă exclusiv la emisia digitală.

Membrii CA au votat în unanimitate  pentru acordarea dreptului de a utiliza aceste frecvențe.

Reprezentantul postului Primul în Moldova a precizat că Pervîi Kanal din Rusia, ale cărui emisiuni le va transmite în Republica Moldova, condiționează ca posturile partenere să dețină frecvențe naționale.

Reprezentantul TVR Moldova a afirmat că  vrea să-și extindă aria de acoperire. De menționat că Societatea Română de Televiziune  SRTv şi-a reluat emisia în Republica Moldova în anul 2013, ca urmare a Acordului de soluţionare amiabilă a cauzei SRTv împotriva Republicii Moldova depusă la CEDO în 2008, încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi SRTv, după ce, în 2007, frecvenţa de stat nr. II din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1 a fost alocată postului de televiziune 2 Plus (ulterior Canal 2).

Membrul CA Corneliu Mihalache a menționat că are obiecții către Primul în Moldova pentru că nu a lansat mai multe emisiuni cu conținut autohton. Un alt membru al CA, Artur Cozma, susține că având acoperire națională, Primul în Moldova va fi obligat să creeze mai mult conținut autohton (nu mai puțin de 10 ore). Cu referire la TVR Moldova, președintele CA Dragoș Vicol a declarat că din punct de vedere moral se rezolvă o „nedreptate comisă în 2007, când postul a fost deposedat de frecvență”.

La rândul său, membra CA Lidia Viziru a propus ca în decizie să fie specificat că cele două posturi vor putea difuza în sistem analogic doar până la 1 martie 2020, pentru a nu se încălca legislația cu privire la tranziția spre emisie digitală.

Precizăm că concursul s-a desfășurat la solicitarea Ministerul Economiei și Infrastructurii, care a invocat motive economice. Potrivit președintelui CA, aceste posturi vor trebui să achite taxa lunară de 200.000 de lei către Radiocomunicații.
 

Rețelele analogice II și III au devenit libere după ce posturile de televiziune Canal 2 și Prime au renunțat să emită în acest format. În prezent, prima rețea de stat este utilizată de către postul public Moldova 1.