Eşti aici

Feciorul procurorului general al Rusiei, Igor Ceaika, a obținut pachetul majoritar al companiei care deține posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV

30 Decembrie 2019
2166 de afişări
Igor Ceaika, om de afaceri și feciorul cel mic al procurorului general din Federația Rusă, a obținut, pe 27 decembrie, cota parte de 51% în compania Media Invest Service (МЕДИА ИНВЕСТ СЕРВИС), fondatoarea întreprinderii Telesistem SRL, deținătoarea licențelor de emisie pentru posturile tv Primul în Moldova și Accent TV, scrie openmedia.io. Anterior, moldoveanul Vadim Ciubara era singurul proprietar Media Invest Service (100%), acesta fiind în prezent  directorul general al întreprinderii cu o cotă de 49%.

Astfel, s-au confirmat afirmațiile președintelui Igor Dodon, care, cu o zi înainte de înregistrarea lui Ceaika în calitate de proprietar, declarase în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, precum că postul de televiziune Primul în Moldova va avea, în curând, proprietari din Federația Rusă. De menționat că fratele președintelui Igor Dodon, Alexandru Dodon, este coproprietar cu Igor Ceaika la o altă companie - Operatorul ecologic industrial (Промышленный экологический оператор (ПЭО)), creată pe 30 august curent, care se ocupă de utilizarea deșeurilor nepericuloase. Aici, Alexandru Dodon are 10 procente din acțiuni, Ceaika - 40 de procente, iar cealaltă jumătate îi revine unui alt partener de afaceri - Alexandru Ponomariov. Ceaika și Ponomariov au în comun și compania de construcție Arhplei Development ООО «Архплей Девелопмент», la care s-a alăturat ulterior și Alexandru Dodon (15%).

Igor Ceaika mai deține funcția de ambasador al asociației de bussines „Delovaia Rossia” în Moldova și Transnistria. De asemenea, feciorul procurorului general ai Rusiei este implicat și în activitatea consiliului economic ruso-moldovenesc.

Anterior, Fondul pentru combaterea corupției din Rusia al politicianului Alexei Navalnîi a publicat o investigație despre afacerile feciorilor procurorului general rus Iurie Ceiaka. Investigația punea sub semnul întrebării faptul că averile lui Igor și Artiom Ceiaka ar fi fost dobândite pe căi legale și se referea la proprietățile deținute de aceștia peste hotare. Igor Ceiaka susține că informațiile publicate de Fondul lui Navalnîi nu ar fi adevărate.

Postul Primul în Moldova a început să activeze recent, fără să obțină direct licența de la CA, ci utilizând licența postului Accent TV. La 21 octombrie, CA a acceptat solicitarea Telesistem SRL, care administrează Accent TV, să transforme Accent TV  în Primul în Moldova, pe motiv că a încheiat un contract de retransmisie a postului Pervîi Canal din Federația Rusă. Pe 4 noiembrie, aceeași companie a solicitat de la CA o altă licență pentru Accent TV, cu denumirea veche, pe motiv că telespectatorii ar fi cerut acest lucru. CA a acceptat și această solicitare și astfel, compania deține în prezent două posturi -  Accent TV și Primul în Moldova.

Ziarul de Gardă a scris că, potrivit documentelor privind înregistrarea „Telesistem TV”, compania a aparținut până în 2015 unei firme din Federația Rusă - „Volga Export”. Aceasta ar fi cumpărat-o în anul 2013, cu 30 de mii de euro, dar a vândut-o în 2015 lui Vadim Ciubară, cu doar 12 mii de ruble rusești (aprox. 170 de euro).

Aceleași documente arată că, din 2015, „Media Invest Service” a fost reprezentată în Republica Moldova de către Vadim Filipov, membru al Comisiei Electorale Centrale din partea PSRM și reprezentant al altor companii afiliate socialiștilor. Filipov a deținut procură generală care îi permitea să ia orice decizie în locul proprietarului de la Moscova.

Tot ZdG.md a scris că, în luna noiembrie 2019, compania rusească Media Invest Service, fondată de Vadim Ciubară, a preluat și compania „Media Contact” SRL, cea care gestionează în prezent site-urile și rețelele de socializare: Mail.ru, Odnoklassniki.ru, Мой Мир, VK, Noi.md și Unimedia.

În cadrul ședinței din 29 decembrie, CA urmează să examineze solicitarea postului Primul în Moldova de a emite în rețeaua de stat nr. III în format analog. Printre condițiile pe care le pune Pervîi Kanal este și aceea ca postul care îi retransmite emisiunile pe teritoriul Republicii Moldova să dețină licență de emisie cu acoperire națională.