Eşti aici

Televiziuni cu „rădăcini” în afara R. Moldova. Cazul Ceaika și intenția CA de a limita cotele străinilor în radio și TV, analizate de experți

15 Ianuarie 2020
1237 de afişări
Cel puțin șapte televiziuni care dețin licență de emisie pe teritoriul Republicii Moldova, unele dintre ele cu audiențe mari, au printre fondatori persoane fizice sau juridice din afara țării. Analiza a fost realizată de Media Azi după ce Consiliul Audiovizualului a anunțat că va cere anularea dreptului străinilor de a avea pachet majoritar în proprietatea posturilor TV și radio. Unii experți susțin că soluția identificată de CA nu este suficientă pentru protejarea spațiului informațional. Investițiile străine în dezvoltarea mass-media trebuie încurajate, fiind însă necesare mecanisme de verificare a originii banilor, adaugă specialiștii.

 

Câteva televiziuni din Republica Moldova numără printre fondatori cetățeni ai Federației Ruse. Bunăoară, 50% din acțiunile companiei TV-Comunicații Grup, proprietara RTR Moldova, aparțin unei organizații care gestionează proiecte în domeniul mass-media (Российское общество по организации и управлению проектами в области СМИ и Массовых Коммуникаций). Potrivit registrelor ruse, entitatea este deținută de compania rusă de stat de televiziune și radio (VGTRK), controlată de guvern, și băncile Sberbank și Vneshekonombank din Rusia. Alte 50% din TV-Comunicații Grup sunt împărțite între firma SB Grup Media SRL din Chișinău (25%), cu proprietari moldoveni, și Valentina Stețco (25%), care ar avea un frate, Anatolii Kucerena, apropiat președintelui rus Vladimir Putin. La sfârșitul anului trecut, și milionarul Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, a devenit coproprietar cu 51% al companiei Media Invest Service de la Moscova, fondatoare la Chișinău a firmei Telesistem TV ce controlează posturile Primul în Moldova și Accent TV.

 

Cu proprietari din străinătate este și Pro TV Chișinău, licența de emisie aparținând  întreprinderii cu capital străin PRO Digital SRL. Firma este fondată de CME Media Enterprises, parte dintr-un lanț de firme cu conexiuni în insulele Bermude și Curacao. În octombrie 2019, CME a fost achiziționat de fondul internațional de investiții PPF Group N.V. , cu sediul central în Țările de Jos și deținut de miliardarul ceh Petr Kellner.
 
Jurnal TV aparține firmei Reforma ART SRL. Fondatorul întreprinderii, potrivit registrului de stat, este compania germană GT NEWS MEDIA GMBH cu o cotă de 100%, deținută de omul de afaceri Victor Țopa. TVR MOLDOVA este canalul Societăţii Române de Televiziune pentru Republica Moldova, fondată de Societatea Română de Televiziune (100%), instituție publică din România. 

Printre posturile cu acționari străini se remarcă și MBC, licența de emisie aparținând societății comerciale SG Media M1 SRL. Aceasta este deținută, în proporție de 50%, de Akhundzada Seymur Ilham Oglu din Azerbaidjan, iar alte 50% îi revin companiei Steaua-Grup SRL. Ultima aparține familiei omului de afaceri Valeriu Pleșca, ex-ministru al Apărării, precum și Capital Investments Group LLC, SUA.

Legea nu interzice cetățenilor străini să dețină cote-părți în televiziunile moldovenești. „Cu condiția ca aceste persoane să nu fie angajate din punct de vedere politic, să nu fie persoane publice”, precizează Dragoș Vicol, președintele CA. Mai mult, ar fi imposibil de închis „ermetic accesul investitorilor străini pe piața media în Republica Moldova”, adaugă Tatiana Puiu, reprezentanta Freedom House în Moldova. „Or, chiar și Strategia de securitate informațională nu identifică drept risc accesul investitorilor străini pe piața media”, concluzionează jurista.

În opinia ei, ar trebui să funcționeze totuși anumite mecanisme de verificare a originii investițiilor. O confirmă și Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), adăugând că CA este responsabil de supravegherea sectorului. „Or, noi ne dorim investiții străine în dezvoltarea mass-media de la noi. Ne-am dori investiții din Vest care, în mai multe țări, și-au demonstrat utilitatea pentru dezvoltarea jurnalismului democratic. Dar ele nu vin - piața nu este atractivă”, explică Bunduchi.
 
Modernizare versus riscuri pentru securitatea informațională
 
Expertul semnalează un eventual pericol din partea investițiilor din Est în mass-media. „Se știe, mass-media din Est, de regulă, pune accent pe efectul ideologic. Cea din Vest - pe efectul economic”, argumentează Bunduchi.
Jurista Tatiana Puiu amintește și de o prevedere din Strategia de securitate informațională, care atenționează despre îngrijorările privind intensificarea atacurilor din exterior la adresa securității. Documentul pomenește și o declarație a Parlamentului privind condamnarea atacurilor provenite din Federaţia Rusă asupra securităţii informaţionale naţionale.
 
Și cercetătorul media Victor Gotișan susține că țara noastră este direct supusă propagandei și dezinformării prin intermediul mediei rusești și că nu crede că persoane ca Igor Ceaika vin pentru a moderniza spațiul media: „Concentrarea media în mâinile unor cetățeni ruși nu spune altceva decât faptul că în primul rând Federația Rusă vrea să controleze direct sectorul  - unul strategic – din Republica Moldova, fără intermediari”.  
 
Soluții de moment
 
Experții media consideră că, în contextul riscurilor actuale, anularea dreptului străinilor de a deține pachet majoritar în proprietatea posturilor radio și TV nu ar fi suficientă.
 
„E o soluție, dar am impresia că de fiecare dată se acționează reacționar în sectorul media din Republica Moldova. Problema mare este faptul că fiecare provocare în sectorul media încearcă a fi soluționată prin intermediul unor inițiative legislative – aprobarea unor legi care să contracareze anumite fenomene. Nu e rău, dar e un mod de a fugi din urma trenului și a rezolva problemele din mers. Până nu vom înțelege că edificarea unei societăți democratice și prospere nu se poate face decât cu ajutorul unei media corecte și sănătoase, dar nu cu jocuri pe sub masă, vom rămâne acolo unde suntem - la coada Europei și a lumii civilizate”, conchide Gotișan.

Sursa foto: Alfonso Diaz (Free Images)